Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Що означає сертифікація для надання Україні американської допомоги

10 лютого, 1999 - 00:00

Однак цього року Конгрес постановив, що на 18 лютого 1999 року державний секретар Мадлен Олбрайт подасть звіт про зусилля України в галузі економічних реформ, на додаток до зроблених у попередньому фінансовому році, зокрема про ефективність силового впливу на реформування торговельних і податкових кодексів та прогрес у вирішенні скарг американських інвесторів. Актом про асигнування 1999 року виділено $195 млн. на технічну допомогу для України, але постановлено, що 50 відсотків цих коштів, які не стосуються ядерної безпеки й законодавчої реформи, буде затримано, доки держсекретар не дасть позитивного відгуку про дотримання вказаних вище умов.

Технічна допомога включає в себе роботу радників та сприяння у таких галузях, як розвиток бізнесу в приватному секторі, економічну реструктуризацію, демократизацію та професійне навчання. Повну суму буде виплачено тільки якщо держсекретар у своєму звіті, тобто у процесі, що називається «сертифікацією», визнає дійсний прогрес в економічних реформах і у вирішенні ділових суперечок. Якщо ж держсекретар цього не визнає і сертифікація не відбудеться, ми гадаємо, що $70 — 80 млн. фінансування для України буде втрачено.

Ці сертифікаційні вимоги було висунуто не адміністрацією Клінтона, а Конгресом. Вони викликані враженням Конгресу про те, що економічна реформа в Україні просувається надто повільно і що з американськими інвесторами нечесно поводяться. Конгрес і торік наполягав на таких самих сертифікаційних вимогах. У квітні 1998 року держсекретар Олбрайт визнала, що у вирішенні суперечок з американськими інвесторами було досягнуто певного прогресу. Водночас вона підтвердила, що Сполучені Штати наглядатимуть за прогресом в Україні в галузі реформ та інвестиційного клімату, включно зі ставленням до американських інвесторів, щоб упевнитися, що вся допомога Сполучених Штатів ефективно використається для заохочення розвитку реформ, спрямованих на потреби стимуляції сталого економічного зростання.

Держсекретар хотіла б дати цього місяця позитивний звіт, але вона мусить зважати на законні вимоги, висунуті Конгресом. Це означає, що позитивні зрушення, на яких базуватиметься рішення, мають бути очевидними: реальні реформи й реальний прогрес у вирішенні суперечок з інвесторами.

Американське Посольство за підтримки відвідувачів високого рангу, таких як посол Сестанович і радник Департаменту торгівлі Каліцкі, тісно співпрацює з українським урядом, щоб визначити напрямки прогресу. Прогрес в економічних реформах і у вирішенні суперечок з інвесторами не тільки полегшить рішення щодо сертифікації, а й сприятиме стосункам з Міжнародним валютним фондом і створенню більш позитивного інвестиційного клімату в Україні, що допоможе залучити нові інвестиції й таким чином створити нові робочі місця, спричинити додаткові прибутки з податків і прискорити економічне зростання.

Рішення держсекретаря буде оголошено наступного тижня. У будь-якому випадку технічна допомога, на яку вплине сертифікаційне рішення, є тільки однією частиною розгалужених і багатогранних партнерських стосунків, які за останні п’ять років дуже вдало розвивалися. Незалежно від того, прийме чи ні держсекретар сертифікаційне рішення, Сполучені Штати мають намір продовжувати розвиток міцних і широких відносин із Україною, які допоможуть Україні створити демократичну ринкову економіку й стати повноправною частиною Європи.

Стівен ПАЙФЕР, Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні
Газета: 
Рубрика: