Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Моторола» повертається

Цьому сприяла «Харківська ініціатива»
10 лютого, 1999 - 00:00

Кілька років тому цей завод і американська компанія «Федерал систем груп» створили СП з виробництва стільникових телефонів. З фонду «Нан-Лугар» (проект двох американських сенаторів за підтримки конверсії військового виробництва в колишньому СРСР) було виділено $2 млн. Американські партнери почали було постачати обладнання, але потім несподівано припинили співробітництво.

Відома «Харківська ініціатива» відродила цей проект, додавши упевненість керівництву іншої американської фірми — «Моторола», котра вже якось обпеклася в Україні й пішла з нашого ринку, голосно грюкнувши дверми.

Новостворене СП має в перший рік роботи випустити 12 тисяч радіостанцій, а потім довести річне виробництво до 80 тисяч. Потенційні споживачі цієї продукції — спецслужби, структури МВС, пожежна охорона.

Передбачуваний статутний капітал майбутнього спільного підприємства — близько $5 млн. З них $2 млн. мало внести міністерство оборони США як компенсацію за збитки, яких «Комунар» зазнав внаслідок невдалих контактів у минулому.

Втім, повної упевненості в цьому немає. Під час робочої зустрічі керівників проекту «Харківська ініціатива» — губернатора Олега Дьоміна й координатора допомоги США новим незалежним країнам Уїльяма Тейлора останній заявив, що питання фінансової та технічної допомоги незабаром розглядатиметься Конгресом США, та його вирішення пов'язане з позитивним висновком США Мадлен Олбрайт. А вона свій відгук пов'язує з ходом економічних реформ в Україні та діяльністю тут американських компаній. Мабуть, «Моторола» повірила в те, що цього разу американський уряд не залишить її сам на сам з українськими бюрократами.

Що стосується наших промисловців і підприємців, то багато тих, хто сподівається на американську допомогу, вочевидь, будуть розчаровані. На американські гроші особливо розраховувати не доводиться, хоча Уїльям Тейлор розпоряджається багатомільярдним бюджетом. У кращому випадку партнери постачатимуть обладнання тим харківським підприємствам, які визначені як пілотні. Тим часом, судячи з повідомлень іноземної преси, багато хто в Конгресі США вважає, що значна частина американської допомоги слабкорозвинутим країнам осідає в кишенях «бандитів з Окружної дороги» (що оперізує Вашингтон), де розташовані особняки високопоставлених урядових чиновників, адвокатів, консультантів. Надані кошти йдуть переважно на оплату їхніх послуг, які дорого коштують. Агентство міжнародного розвитку США вже оголосило конкурс серед американських консалтингових фірм на обслуговування проекту «Харківська ініціатива». Створюється консорціум експертів і консультантів, і ще добре, що в ньому братимуть участь і українські фахівці.

Втім, ще в перших документах, підписаних Уїльямом Тейлором і Олегом Дьоміним, говорилося, що мета проекту «Харківська ініціатива» полягає у створенні сприятливого інвестиційного клімату на сході України, в полегшенні початкових етапів для великого та середнього бізнесу. Тож усе без обману і за відомим прислів'ям: поволі їдеш — далі будеш.

Михайло БІДЕНКО, «День»
Газета: 
Рубрика: