Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Рік уперед, два роки назад

10 лютого, 1999 - 00:00

Облдержадміністрація не схильна відносити цей економічний регрес на власний рахунок. Провину за нього покладають на ВАТ «Оріана» та Бурштинську ТЕС. Колегія при голові облдержадміністрації відзначила, що без них промислове виробництво зросло б на 4,4 відсотка.

Йдучи за цією логікою, без працівників не було б проблем із виплатою зарплати, без пенсіонерів — з виплатою пенсій, без безробітних — проблем із зайнятістю. Словом, якщо враховувати тільки те, що вигідно, то картина соціально-економічного розвитку в області була б цілком рожева.

Насправді ж її характеризують такі дані. Промисловість зазнала збитків майже на 360 млн. грн., що в 51(!) раз більше, ніж у 1997 році. Збитковими до того ж є майже всі (91%) сільськогосподарські підприємства. Відчутно зріс загальнообласний борг за спожитий газ — з 117 млн. грн. у першому кварталі ц.р. до 284 млн. грн. на кінець року. Збільшилася також загальна заборгованість щодо зарплати. На початок року вона становила 137,7 млн. грн. Бюджетникам не виплачено понад 50 млн. грн., пенсіонерам — майже 80. Уже кілька років Івано-Франківщина «славиться» тим, що тут найважче знайти роботу. Офіційний рівень безробіття (7,18 %) залишається найвищим у державі, на одне нове робоче місце претендують 329 осіб, тоді як у середньому по країні — лише 30.

Підсумки торішньої роботи змусили керівництво області трохи применшити свій оптимізм. 1999 року заплановано збільшити виробництво лише на один відсоток. Про терміни погашення соціальних боргів у планах не згадується.

Тарас ТКАЧУК, «День»
Газета: 
Рубрика: