Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Дума ухвалила «забрати» СНД у Березовського

Україна на це поки що ніяк не реагує
4 грудня, 1998 - 00:00

Держдума Росії звернулася до Ради голів держав СНД із проханням звільнити Бориса Березовського від обов’язків виконавчого секретаря Співдружності — за його заяви про необхідність заборони російської Компартії.

Постанова, за яку проголосувало 226 думців, просить також генпрокуратуру Росії «дати правову оцінку» заявам Березовського, які спрямовані на «дестабілізацію внутрішньополітичної ситуації в РФ, провокування антикомуністичної істерії, обмеження прав і свобод громадян РФ».

Березовський із цього приводу заявив кореспондентам ГРТ в Осло, що лише зайвий раз переконався — Компартію справді треба заборонити. І не личить думцям виставляти його політичні переконання як перешкоду для виконання службових обов’язків.

Очевидно, постанова Думи, в якій комуністи переважають над усіма іншими, була своєрідним «випуском пари», й навряд чи російська прокуратура та Рада голів держав СНД поспішать її виконувати. Пікантність моменту — в іншому. Кандидатуру Березовського, досить частого гостя в Києві й, подейкують, претендента на пакет акцій «Укртелекому» та кількох підприємств у Криму, на пост виконавчого секретаря СНД запропонував Леонід Кучма, який не міг не знати, що в Росії Березовський ніколи не вважався кришталево чесним бізнесменом і мав у російських мас-медіа, ним не контрольованих, стійке реноме надзвичайно одіозного політика. Нині в Росії його все частіше й відвертіше звинувачують у причетності до вбивства відомого тележурналіста Влада Лістьєва, та й нещодавню заяву колишнього шефа охорони Єльцина Олександра Коржакова, що Березовський нібито шантажує родину Єльцина, досі ніхто в Росії не спростував.

Українська влада поки що ніяк не реагує на постанову російської Думи та можливі зміни в долі Березовського — як кореспонденту «Дня» казали й у МЗС, і в адміністрації Президента, це все — суто внутрішня російська справа.

№233 04.12.98 «День»

При використанні наших публікацій посилання на газету обов'язкове. © «День»

Віктор ЗАМ’ЯТІН, «День»
Газета: