Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Фідель визнав Різдво святом

3 грудня, 1998 - 00:00

Такий жест Гавани можна тлумачити як певний вияв лібералізації у країні, як визнання того, що влада починає зважати на традиційно авторитетну в Латинській Америці церкву, як на вельми впливову силу й на Кубі.

Варто нагадати: три десятки років тому кубинський лідер видав декрет, згідно з яким Різдво стало на острові простим робочим днем. Воно не повинно було, приміром, переривати збір цукрової тростини. Усьому населенню нібито наказувалося вірити і вважати, що революційна Куба не може собі дозволити робити в трудовому ритмі «прочерки» заради Різдва.

Правда, торік, напередодні візиту на острів Папи Римського, Фідель Кастро розпорядився оголосити Різдво-97 неробочим днем. При цьому було додано, що це рішення буде радше винятком, аніж нормою на майбутнє. Тобто, мовляв, і надалі потреби революції — над усе. Однак тепер компартійні ідеологи Куби пішли на екстраординарний різдвяний «маневр». Судячи з усього, Гавана прагне надати свіжого забарвлення внутрішньому й зовнішньому іміджу режиму, який хоче продовжити своє життя, базуючись, як і раніше, на однопартійний системі та пануванні планової економіки.

№232 03.12.98 «День»

При використанні наших публікацій посилання на газету обов'язкове. © «День»

Юрій ОВСЯННІКОВ
Газета: 
Рубрика: