Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Валютні кіоски взято «на мушку» з прицілом на вибори?

12 листопада, 1998 - 00:00

Схоже, прем’єр розраховує, що додатковий збір на операції купівлі-продажу «баксів», «мерсів» і «бриликів», виконуваний під дулом автомата, куди швидше поповнить бюджет, ніж полонення директорів підприємств-боржників.

А телевізійне звернення, з яким глава уряду збирається звернутися до громадян, очевидно, необхідне йому для того, щоб отримати санкцію народу на «вибивання податків», від чого Валерій Павлович відмовлятися не збирається. У своєму зверненні з екрана він має намір роз’яснити нам механізми використання додаткових зборів при продажі ювелірних виробів, виконанні операцій купівлі-продажу іноземної валюти в обмінних пунктах і реєстрації автомобілів. Враховуючи, що ці механізми було досить популярно викладено в президентському указі від 29 серпня, скоріш за все, глава уряду акцентує увагу на його цілях. А цілі, ясна річ, благородні: поповнення Пенсійного фонду, до якого за 1,5 місяця чинності указу надійшло тільки 958 гривень від цих додаткових зборів (за повідомленням Інтерфакс-Україна).

На перспективу виплат пенсійної заборгованості населення повинно «клюнути». І наперед схвалити чергові «нестандартні, спеціальні» урядові заходи, які для початку можуть бути застосовані до валютних «обмінок». За словами прем’єр-міністра, «якщо обмінні пункти не перераховуватимуть спеціальний валютний збір (у розмірі 1 відсотка від операції), на них чекають адміністративні санкції — аж до закриття».

Ще однією метою цієї телевізійної акції прем’єра, мабуть, буде спроба поділитися з парламентом відповідальністю, позаяк «украй незадовільним залишається законодавче забезпечення реалізації антикризових заходів». Годі сумніватися, що звернення В.Пустовойтенка до народу буде зрежисоване за такою самою схемою, як і виступи трудящих 7 го листопада, котрі вимагали розпуску парламенту в якому депутати влаштовують бійки. За іншою версією, В.Пустовойтенко звернеться до трудящих не лише як прем’єр, а, можливо, і як потенційний кандидат у президенти, підтримуваний НДП, і на якомусь етапі — ПЗУ. Щоправда один із членів НДП вважає, що це «просто сценарій наступника В.Кучми, як було в Росії з Черномирдіним».

ЕКСПРЕС-ОПИТУВАННЯ

Як відіб’ється на роботі банків запровадження додаткового збору до Пенсійного фонду від купівлі-продажу готівкової валюти?

Начальник відділу акціонерного банку «Зевс» Олександр Іванцов:

— Цивілізовані банки приречені на те, щоб грати за правилами, визначеними для них урядом. А ті, що працюють за іншими схемами і, крім того, підприємства, що працюють за агентськими угодами, можуть лавірувати. Але, на жаль, під превентивні заходи, яких має намір вжити уряд, можуть потрапити всі, хоч уряду добре відомо, хто за якою схемою працює.

Начальник валютного відділу «Укргазбанку» Владислав Драганов:

— Виникла велика плутанина. Незважаючи на те, що Нацбанк надіслав роз’яснення, залишалося невідомим, коли впроваджується збір і чи повинні клієнти-юридичні особи платити 1% із продажу валютних коштів. Проте юридичні особи, які з нашою допомогою купували вчора на біржі валюту, вже сплатили цей збір.

Голова АТ «Банкомзв’язок» Анатолій Юркевич:

— Якби йшлося лише про купівлю-продаж готівки, то збір у 1% особливо не відбився б на банківській діяльності. Зараз увесь банківський ринок стоїть через те, що дію цієї норми закону поширили і на безготівкову валюту. Всі банки і ми, як їхні клієнти, чекаємо роз’яснень Нацбанку. Якщо дійсно йдеться також і про безготівкові операції, то виходить, що запроваджено новий податок із обігу в розмірі 1% на імпорт. Що більше видів податків запроваджується в країні, то гірше житиме наш громадянин.

Віталій КНЯЖАНСЬКИЙ, «День»

№217 12.11.98 «День»

При використанні наших публікацій посилання на газету обов'язкове. © «День»

Iрина ГАВРИЛОВА, «День»
Газета: