Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Фонд держмайна отримав голову

А столиця залишилася без закону
23 жовтня, 1998 - 00:00

Вчора Верховна Рада нарешті затвердила на посаді голови Фонду держмайна Олександра Бондаря. Як відомо, ліві довгий час переносили своє ставлення до приватизації на особу голови Фонду.

Результати вчорашнього голосування («за» — 230, «проти» —112) свідчать, що цього разу праві та ліві були солідарні. За словами Віктора Суслова, напередодні відбулися певні домовленості: деякі фракції отримали гарантії, що окремі потрібні їх членам об'єкти приватизуватимуться на потрібних їм умовах. До речі, відома своєю опозиційністю «Громада» теж голосувала «за».

Ліві ж змогли, затверджуючи ставленика Президента, зберегти обличчя. О.Бондар запевнив їх, що він негативно ставиться до сертифікатної приватизації, особисто займався лише малою приватизацією й надалі тісно співпрацюватиме з парламентом.

Формально Президент переміг, але, як зазначив С.Терьохін, у разі незатвердження Бондаря виконавча влада отримала б можливість безконтрольно здійснювати приватизацію протягом 60 днів, адже в.о. перед парламентом не відповідає. Лівих особливо непокоїть, за словами Івана Чижа, майбутня приватизація «Укртелекому».

В наступному питаннi порядку денного парламенту Президент взагалі був близький до поразки. При непоіменному голосуванні не вистачило лише 6 голосів, щоб подолати вето Президента на закон про статус міста Києва. При поіменному голосуванні пропрезидентські фракції, звичайно, «схаменулися», але стало зрозуміло, наскільки віддані Президенту депутати є його підконтрольні. Рано чи пізно вони у вирішальний момент завдадуть «шефу» удару в спину. Останній штрих — офіційний виступ представника Президента в парламенті Р.Безсмертного. Він змушений був відповідати на закид чи не найортодоксальнiшого комуніста Володимира Мойсеєнка. Голова Всеукраїнського союзу за відродження СРСР вимагав від Президента виконати свою передвиборчу обіцянку й надати російській мові статус державної своїм указом. Але, схоже, для Президента є болючими згадки про його передвиборчу програму напередодні нових виборів.

№203 23.10.98 «День»

При використанні наших публікацій посилання на газету обов'язкове. © «День»

В'ячеслав ЯКУБЕНКО, «День»
Газета: