Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Президент хоче підняти ціни на житлово-комунальні послуги за допомогою Конституційного Суду

6 жовтня, 1998 - 00:00

З подання голови парламентського комітету з питань соціальної політики та праці Євгена Марчука 15 вересня Верховна Рада 317 голосами подолала вето Президента на цей закон. Євген Марчук заявив, зокрема, що вимагати від населення стовідсоткової сплати за житлово-комунальні послуги тоді, коли люди місяцями, а деінде й роками не отримують зарплати, не можна. Борги населення щодо квартплати становлять нині близько 3 мільярдів гривень. І, як зазначив Є.Марчук, підвищення тарифів ще на 20% спровокує соціальну напруженість та катастрофу.

Однак Леонід Кучма вважає, що Верховна Рада, ухваливши цей закон, «не лише вийшла за межі своєї компетенції, що визначена Конституцією України, а й взяла на себе повноваження, що покладені Основним законом на органи виконавчої влади».

У цьому контексті варто нагадати, що організувати стовідсоткову компенсацію громадянами витрат на житлово-комунальні послуги уряд та Президент обіцяли Міжнародному валютному фондові. Можливо, саме через «страх перед МВФ» Леонід Кучма заявляє, що непідвищення цін призведе до негативних економічних наслідків і просить Конституційний Суд розглянути подання негайно.

№190 06.10.98 «День»

При використанні наших публікацій посилання на газету обов'язкове. © «День»

Марина ПИРОЖУК, Центр журналістських досліджень
Газета: 
Рубрика: