Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Чи повернеться фруктовий пломбір?

23 липня, 1998 - 00:00


Більш ніж утричі скоротився випуск морозива за останні роки. Для порівняння: в повоєнні роки щороку випускалося не менш як 155,940 тисяч тонн, і цей показник тримався до початку дев’яностих.

А от минулого року солодкої продукції було випущено лише 51,261 тисяч тонн. У чому ж причина? Про це йшлося на прес-клубі «Вибираємо якість», який відбувся в Києві 21-го липня. Фахівці з тривогою зазначали, що на нашому ринку сьогодні близько 70% солодкої продукції імпортного виробництва. Крім ціни (в 1,5–4 рази дорожча!), вона відрізняється й підвищеним вмістом синтетичних речовин — барвників, інгредієнтів. Наша традиційна продукція в основному виробляється на натуральній основі — молочній, вершковій. Колись популярними були й фруктові пломбіри, що містили вітаміни різних плодів і ягід. Сьогодні їх і вдень зі свічкою не знайдеш.

«Наші виробничі потужності працюють сьогодні лише на 35%, — повідомила кореспонденту «Дня» начальник асоціації «Українська молочна промисловість» Лариса Мельник. — Серед причин — скорочення постачання молока та проблеми з його зберіганням і переробкою. Обладнання більшості наших фабрик вже застаріло і не відповідає сучасним вимогам. А морозиво — примхливий і трудомісткий продукт».

Обнадіює лише те, що учасники недавнього з’їзду ЄББР зацікавилися цією галуззю. Рентабельність «солодкого льоду», якщо взятися за справу з розумом, доволі висока — від 18 до 30%, тому інвестиції прибуткові. Можливо, завдяки заокеанським дядечкам, до нас знову повернуться фруктові пломбіри. Та чи будуть вони нам по кишені?

Лариса НИКОНОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: