Чому чимало американців люблять холодну телятину
на сніданок? Тоді коли ту, яка продається в нас, за їхніми мірками взагалі
споживати не можна.
Починаючи з 1960 по 1985 роки у США цілеспрямовано почали скорочувати
чисельність молочного стада. Водночас почало стрімко зростати м’ясне поголів’я.
За 25 років воно збільшилося з 15,7 до 35,4 мільйона. Складається м’ясне
стадо саме із тварин м’ясної, спеціально виведеної породи. М’ясо дійних
корів вважається непридатним для харчування. Як, проте, й м’ясо курей-несучок.
Там воно переробляється на м’ясокостяне борошно. А в нас молочне стадо
значно перевищує м’ясне. До того ж складається далеко не з чистих м’ясних
порід. Тут і криється розгадка якості нашої яловичини.
Тим часом ми маємо м’ясні «Українську», «Волинську», «Знам’янську» породи.
Остання взагалі мало кому відома. Вона виведена на Кіровоградщині в селі
Іванківці. Його стара назва Маржанівка походить від турецького слова скотарі.
Місцеве КСП імені Шевченка стало базовим для виведення цієї третьої в Україні
м’ясної породи. Двадцять років із господарством співпрацюють фахівці Інституту
тваринництва Української академії аграрних наук. Порода виправдала надії.
Бички дають приріст 2 кг за добу. Зі слів старшого наукового співробітника
інституту Галини Подрєзко, генетичний потенціал породи ще до кінця не розкритий.
Але її м’ясо — це якраз те, що годиться до нашого з вами столу. Воно швидше
нагадує дієтичну кролятину — таке ж соковите й м’яке. Порода рентабельна.
Навіть у важкому 1996-му м’ясне стадо як і раніше давало прибуток. Худоба
цієї породи невибаглива до кормів, вона випасається до глибоких морозів,
та й спеку переносить дуже добре. Для догляду не треба великої кількості
скотарів, стадо утримується безприв’язно.Чому ж «Знам’янська» не набуває
широкого поширення? Невже ми з вами не заслуговуємо на те, щоб харчуватися
якісним м’ясом — до того ж недорогим, доступним і екологічно чистим?
В Іванківцях мені відповідали дуже просто: «Треба, щоб уряд нарешті
звернув на нас увагу». Соромно признатися, але, виявляється, й апробації
виведеної породи досі не було! Відділ наукових систем тваринництва Кіровоградського
обласного управління сільського господарства, до речі, дотримується тієї
ж думки: «Потрібна загальнонаціональна програма!» І тоді ми також полюбимо
холодну телятину на сніданок?..
Кіровоградська область