Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Лікнеп для українських суддів організований Радою Європи

23 червня, 1998 - 00:00


Як застосовувати Європейську конвенцію з прав людини? У Києві відбувся Міжнародний семінар з навчання суддів вживанню нових правових норм.

За словами судді Радянського суду столиці Ірини Саприкіної, через рік після ратифікації конвенції вона так і не стала частиною національного законодавства. Не маючи вказівок від ВСУ як діяти, судді вказують на відсутність необхідної літератури і норм закону, що приписують її застосування. А між тим імплементація конвенції в наше законодавство вже реальність. За словами радника директорату з прав людини Патріка Тісьєна, зараз в Страсбурзі в Європейському Суді слухається три справи українських громадян проти України. Одна з них стосується громадянина, потерпiлого від дій міліції.

Тому питання підготовки суддів постало дуже гостро. Сьогодні застосування Конвенції з прав людини за відсутності будь-якої позитивної реакції влади для багатьох суддів подібне до подвигу. Для цього «Українська правнича фундація» спільно з директоратом Ради Європи з прав людини організували «лікнеп». Наступним кроком на шляху до Європи стане видання перекладів практики Європейського Суду, які готуються у фундації. За словами Патріка Тісьєна, РЄ візьме на себе субсидування цього проекту.

Оксана ПАНЧЕНКО, «День»,Таїсiя ОСТРОЛУЦЬКА
Газета: 
Рубрика: