Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Ліквідатор? Ваші документи!

14 лютого, 1998 - 00:00

Ліквідатор? Ваші документи!

Рідна, вистраждана держава чи не щодня випробовує своїх громадян на лояльність. У тому числі новими чергами. Триває кодифікаційний бум, про що "День" уже писав. А в районних держадміністраціях аж до першого травня цього року товктимуться в чергах "ліквідатори", яким треба підтвердити своє право на це звання. Власне, ідея перевірки "чорнобильських" посвідчень, яка виникла у зв`язку з явними зловживаннями, сама по собі, може, й шляхетна. Принаймні, наші парламентарії, ухвалюючи відповідну постанову, керувалися, вочевидь, прагненням відновити справедливість.

Але - втілення... Скажімо, в столичній Мінській райдержадміністрації ліквідаторів приймають тричі на тиждень, у понеділок, вівторок і четвер по дві години. Кілька десятків людей, переважно нездорових, приходять о 9-й ранку записатися в чергу. Їхні прізвища вносять до списку "чергового по черзі" і, коли пощастить, до кінця прийомного часу вони або ж здають документи на перевірку, або ж отримують своє посвідчення з новим штампом. Зазвичай процедура перевірки й підтвердження триває місяць. Але мешканцям Мінського району ще пощастило. Ліквідаторам, які живуть на Харківському масиві, відведено два дні на тиждень. Олександр Нетовчений, приміром, витратив на процедуру перереєстрації півтора місяці.

- Станом на 1 лютого цього року з 395090 посвідчень, які підлягають перевірці, перевірено 349072, - коментує головний спеціаліст відділу визначення статусу постраждалого внаслідок Чорнобильської катастрофи Міністерства надзвичайних ситуацій України Таміла Лоскот, - вилучено 4905. На перереєстрацію відправлено 254269 посвідчень. До спірної комісії при МНС України направлена 7251 справа. 81874 справи викликають сумнів, проте власники цих посвідчень можуть довести свій статус ліквідатора за допомогою прямих або ж непрямих документів.

 

Інна ДОЛЖЕНКОВА, "День"
Газета: 
Рубрика: