Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Сяє таблиця новим елементом: Готфрід-240

21 жовтня, 1997 - 00:00

Якщо порівняти стаж "жіночої" штанги із класичною чоловічою, то нічого дивуватися малій кількості учасниць чемпіонату України (він відбувся в Луганську). У деяких категоріях їх було стільки, скільки... призових місць. І хоча живуть вони аж ніяк не в столиці, однак саме їхніми зусиллями руйнуються рекордні рубежі.

Обдаровані дівчата з'явилися в колективі фізкультури "Кучаківський" Бориспільського району, де їх тренує майстер спорту Микола Ратушняк. Юлія Скакун була першою у вазі до 46 кг, а її 16-річна молодша сестра Наталка (до 50 кг) набрала у двоєборстві більше, аніж найкраща учасниця в категорії "до 59"! Ось цей результат: 145 кг у сумі (62,5 + 82,5). Причому перший і третій показники є новими рекордами України.

Тим, хто нарікає на шкідливість "залізної гри" для жінок, повідомимо імена переможниці та срібної медалістки до 76 кг. І Любов Григурко з Івано-Франківська (сума - 205 кг), і харків'янка Вікторія Шаймарданова (200 кг) повернулися на поміст після народження дітей і знову підтвердили норматив "МСМК". Най???більшу "металеву масу" подужала там лише Віта Руденок із Чернігівщини - 220 кг. Цей результат, як і 125 кг - окремо в поштовху, є національним рекордом для категорії понад 83 кг.

У змаганнях атлетів-чоловіків виявилося менше шукачів рекордів, зате серія, здійснена бронзовим олімпійським призером Атланти-96 та чемпіоном Європи-97, луганським динамівцем Денисом Готфрідом, перевершила всі сподівання. 200,5 кг у ривку; 240 кг у поштовху та 440 кг у сумі - ось які тепер у категорії до 108 кг українські рекорди, котрі фактично вище від офіційних світових.

Правда, за правилами Міжнародної федерації важкої атлетики, реєструються як світові лише ті рекордні спроби, котрі здійснені на змаганнях не нижчого рангу, аніж чемпіонат світу. У Луганську не було їхнього володаря (чого?) Тимура Таймазова - чемпіона торішньої Олімпіади (він, за персональним графіком, готується до грудневого ЧС у Таїланді). Проте всі надбання Готфріда надто вагомі. Приміром, 240 кг - аж на 6 кг більше, аніж Таймазов штовхнув в Атланті.

Віталій ДОНЧАК
Газета: