Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Громадський захисник шукала правду в суді...

18 жовтня, 1997 - 00:00

13 жовтня заступник голови Полтавської обласної організації солдатських матерів Зоя Коваленко була заарештована на 10 діб у залі засідань Київського районного суду.

Офіційно Зої Коваленко інкримінується стаття 183-5 Адміністративного Кодексу України - неповага до суду, створення перешкод судовому засіданню.

18 вересня, в ході розгляду справи про повернення на роботу двох робітниць закритого акціонерного товариства "Ворксла" пані Зоя виступила за дорученням їхнім представником. У цій ролі вона виступає на різних судових процесах вже протягом останніх двох років. І саме з цією діяльністю місцеві спостерігачі???? пов`язують її арешт. Усе розпочалося з того, повідомив "Дню" голова облради Всеукраїнського об`єднання ветеранів Віталій Бородай (З. Коваленко є, до речі, секретарем цієї облради), що Зоя Коваленко повідомила вражаючий факт: того ж таки 18 вересня на очах у жінок-позивачів секретарка Київського райсуду Полтави Людмила Якуніна розрізала їхню судову справу і почала одні документи з неї викидати, а інші підшивати. Саме на це хотіла звернути увагу суду громадський захисник. І саме це тлумачилося пізніше як "неповага до суду". Пізніше, 14 жовтня у скарзі в порядку нагляду, направленій на ім`я голови Полтавського облсуду, З. Коваленко відкинула ці звинувачення. До того ж, як ідеться у скарзі, ніякого протоколу про її протиправні дії того дня на місці складено не було: "Уперше мені голова Київського суду показав цей протокол 13 жовтня". Представники З. Коваленко стверджують, посилаючись на свідків та наявні в них магнітофонні записи, що голова Київського райсуду Полтави Володимир Русанов сфальсифікував цей протокол "заднім числом", змусивши до лжесвідчень своїх двох підлеглих. У скарзі З. Коваленко також повідомляє, що постанова про її арешт була винесена взагалі без ведення судового засідання як такого; жінці навіть не були зачитані її права, а прохання пані Коваленко про надання їй адвоката голова Київського райсуду В. Русанов відхилив.

Продовженням подій, що передували арешту З. Коваленко, Віталій Бородай вважає 7 жовтня - саме на цей день припав виклик до суду З. Коваленко, а також однієї з позивачок проти ЗАТ "Ворскла" Ольги Железнової та ще двох осіб як відповідачів за статтею 183-5. Це було тим паче дивно, що 18 вересня про акт неповаги до суду з їхнього боку взагалі не йшлося, і навіть не було складено відповідного акту. Викликаним до суду запропонували заходити до залу засідань по одному, що, за словами адвоката, суперечить закону. Коли ж ті відмовилися, секретарка зареєструвала їм неявку до суду. І 13 жовтня ту ж З. Коваленко та інших доставили до суду вже в примусовому порядку. До зали засідань пані Коваленко увійшла в присутності референтів депутата Верховної Ради Володимира Головка - Людмили Герасименко та Юрія Козачка. У залі були голова райсуду В. Русанов та двоє міліціонерів. В. Русанов дав З. Коваленко зачитати той самий протокол про негативну поведінку, а після того, як вона заперечила всі факти, викладені в ньому, Русанов оголосив їй 10 діб адміністративного арешту.

"Справді, адміністративне покарання було накладено без дотримання процедури судового засідання, - коментував ситуацію адвокат Василь Юренко, котрого й по сьогодні не допустили до заарештованої. - Крім того, міліція не мала права везти З. Коваленко до ізолятора тимчасового утримання, не маючи на руках письмової постанови про її арешт, а ізолятор - приймати заарештовану без такої постанови. Зою привезли до камери о пів на першу дня, постанова до міліції надійшла о 17 годині, а заарештовану з постановою ознайомили (навіть не вручили, а лише ознайомили) о пів на дев`яту вечора".

З. Коваленко направила міському прокурору заяву про опротестовування рішення про її арешт і оголосила сухе голодування у знак протесту.

Юрій РУДНИЦЬКИЙ
Газета: 
Рубрика: