Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

У підземеллі львівського храму ймовірно заховано бібліотеку ордену домініканів

2 вересня, 1997 - 00:00

Не так давно в підземній крипті колишнього храму Марії Магдалини (нині - Львівський будинок органної та камерної музики) групою археологів було знайдено потужну кам'яну стіну, за якою знаходиться якесь таємниче, замуроване приміщення невідомого призначення... Через брак коштів експедицію тоді було припинено. Однак сьогодні з'явилася реальна можливість продовження цих унікальних розкопок.

"Про їх наслідки можна тільки здогадуватись, - говорить археолог Микола Бандрівський. - Що стоїть за тою стіною у крипті?.. Відомо, що від самих своїх початків цей храм будувався як потужна фортифікаційна середньовічна споруда за межами міста. Храм тоді належав латинському ордену домініканів, які мали великі маєтності й, очевидно, свій архів та бібліотеку. Той час був не надто спокійний. Тому мала виникнути потреба якось приховати всі ці духовні, а ймовірно, й матеріальні скарби. Очевидно, що для цього було створено своєрідний "сейф". І мені здається, що за тою відкритою нами стіною (завтовшки 2 і заввишки 4 метри) криється той "сейф", у якому зберігається архів та бібліотека ордену домініканів". Цікава деталь. Відомий український археолог Йосип Перелнський свого часу згадував, що в архівах львівських домініканів зберігалися грамоти часів Київської Русі й Галицько-Волинського князівства. Якщо це так, то важко собі навіть уявити як багато нового ми могли б дізнатися про свою історію, а можливо, і про майбутнє якби припущення львівського археолога виправдалось...

До речі, цінність захованих у "сейфі" речей усвідомлювали не лише археологи. Зокрема, ще минулого століття грабіжники почали довбати скелю під муром. Видовбали більше метра. Але потім мародерів щось налякало і вони припинили роботу... Друга спроба пробитись до домініканських скарбів була вже в нашому столітті. І так само виявилася невдалою.

Львів

Віталій КУСТОВ, "День"
Газета: 
Рубрика: