Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Формальдегід до чаю

23 серпня, 1997 - 00:00

На прилавках з'явився яскравий посуд з красивими малюнками. Це чайні й столові набори, кружки тощо з меламіну. Зовні він нагадує порцеляновий, тільки трохи легший. Епідеміологи Молдови з'ясували, що цей посуд виділяє у воду формальдегід - домішку, котра була заборонена як така, що має канцерогенні властивості, подразнює органи дихання, викликає алергію й сприяє онкозахворюванням. Так, ввезення до Молдови й продаж цього посуду були заборонені.

Проте, ні в київському ЦУМі, ні в фірмовому "Фарфор-фаянсі", ані продавці, ані фахівці нічого не чули про меламін. Йшлося лише про посуд зі склокераміки. Товарознавець імпортного посуду Галина Богуш повідомила про партнерство лише з надійними виробниками Франції, Великої Британії, Іспанії. Їх яскравий посуд зроблено з аркороку, аркопалу, люмінарку тощо. Проте, на формальдегід при виданні гігієнічного висновку їх не перевіряли.

Нічого не знали про посуд з меламіну й в Українському Центрі стандартизації, метрології та сертифікації. Як повідомила начальник лабораторії з сертифікації іграшок і посуду Любов Комарова(?)ська, цей посуд обов'язковій сертифікації не підлягає й тому ними не перевірявся. Добровільно ж ніхто до них подібних сервізів не приносив.

І не дивно. Адже такий посуд завозиться здебільшого "човниками" з Туреччини, Польщі, Румунії й продається на базарах з рук. Залишається лише сподіватися, що державні органи України звернуть увагу на полімерний посуд і роз'яснять як відрізнити безпечний посуд від підступного.

Ганна ХОМЕНКО, журналіст
Газета: 
Рубрика: