Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Анатолій Матвієнко: "Переїзд до Києва на меті не ставлю"

19 серпня, 1997 - 00:00

Початок

- Дозвольте ще один прогноз. Цього разу газета "Аргументы и факты". Зверніть увагу, пожовклий номер від 6 лютого цього року. Заголовок: "Кучма відправить Лазаренка у відставку". "На ключові позиції вийде НДП. Вона буде боротися за захват перших постів у Кабінеті Міністрів. Протягом лютого-березня Валерій Пустовойтенко повинен стати прем`єр-міністром". Не забули там, звичайно, і про вас. Точність попадання говорить сама за себе. Але чим ви поясните затримку у часі? Наше українське поволеньки? Якісь труднощі на шляху НДП?

- Російською поквапливістю авторів публікації. Нічого дивного у цьому попаданні немає. Вже тоді говорили про неминучу відставку Лазаренка. Причини бачив кожен, звичайно, хто дійсно хотів бачити, думати, прагнув того світла в кінці тунелю. І не про боротьбу за владу, чи як там пишуть, ідеться. Про готовність взяти відповідальність на себе. Так, Пустовойтенко має таку мужність, як і Народно-демократична партія в цілому. Хіба котрась із партій ставить собі такі жорсткі умови? Може, Рух чи, скажімо, Соціалістична партія? Ми готові утворити уряд цілком чи коаліційно на умовах повної відповідальності. Якщо результат засвідчить неспроможність - у відставку. Як у всьому світі. Ви кажете, Україну вже називають країною вічнозелених прем`єрів? Страшні не вічнозелені - безвідповідальні!

- Літо - зливи, тривоги. Люди скуповують борошно, крупи. Чи не доведеться продавати свій службовий "Мерседес" або міняти на хліб?

- Абсолютно хибний прогноз. Радий всіх привітати: Вінницька область вже намолотила і засипала на зберігання перший мільйон тонн хліба. Сподіваємося, буде ще один. Причому зерно кращої якості, ніж торік. Це результат впровадження сучасних технологій. Врожайність вища на 5 центнерів від торішньої, у середньому по 31,5 центнера. Можливі проблеми із насінням. Але тут маємо варіанти. Більше ніж раніше піде хліба на натуроплату. А значить, на підсобні господарства. Тобто базари не збідніють. Добрі надії подає кукурудза. Отож підстав продавати "Мерседес" немає. Хоч він і не мій, а Кабміна. Втім, якщо колись і буде треба, то за нього не тримаюся. Нам би тільки будь-якою ціною ще тиждень сонячної погоди!

Вінниця

Луїза БІЛОЗЕРОВА
Газета: 
Рубрика: