Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Потісніться, Академіє. Готель будують

15 серпня, 1997 - 00:00

Про те, що поряд із будинком Президії Національної академії наук України і частково на її території добудовуватимуть готель "Театральний", сама Президія довідалася не з офіційних джерел. І одразу (4. 07. 97) надіслала до Київдержадміністрації офіційного листа з протестом. Лише після цього (7. 07. 97) міська влада листовно роз`яснила академікам, що у травні 1998-го до Києва на зібрання керуючих Європейського банку реконструкції та розвитку прибуде 5000 високих гостей і що саме для них реконструюють (насправді добудовують) корпус готелю на вул. Б. Хмельницького, 17/52, через що він має стати п`ятизірковим. Цим же листом попросили згоди в академії "на вилучення прилеглої до готельного корпусу земельної ділянки для потреб міста".

У відповідь учені ухвалили постанову бюро Президії НАНУ, в якій зазначили, що академія "не може погодитися із забудовою скверу восьмиповерховим будинком готелю на відстані десяти метрів від пам'ятки архітектури ХІХ ст., яким є будинок Президії НАН України". Учені зазначили, що така забудова погіршить архітектурну значимість історичного кварталу міста, а також буде суперечити майновому законодавству, санітарним і протипожежним нормативам.

Отже, постав типовий конфлікт коси й каменю. Далі справа мала б дійти до переговорів (а не заочного листування). Проте одна із сторін вибрала інший шлях: роботи розпочалися і нині йдуть повним ходом, частково на території академії. Зрубано кілька дерев у сквері, зруйновано цегляну загорожу, що є невід'ємною частиною архітектурного ансамблю, бурять свердловини за два метри від стін будинку Президії.

Звісно, будувати сучасні готелі потрібно. Але чи такими методами?

Що думають із цього приводу київські архітектори, "Дню" розповів заступник головного архітектора міста Едуард Лещенко: "Поки що будівельники лише розбирають старий аварійний будинок. Паралельно ведеться проектування. Проект обов'язково розглядатиметься на містобудівничій раді. Чи запросять туди й академіків?.. Не знаю..."

Валерій НЕЧИПОРЕНКО, "День
Газета: 
Рубрика: