Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Якщо використовують запаси "на чорний день", значить він справді настав

29 липня, 1997 - 00:00

Що можуть означати плани розконсервації Держкомрезерву і передачі частини його медичних запасів Міністерству охорони здоров'я? Адже НЗ держави створюється на випадок воєн, великих природних катаклізмів та інших надзвичайних ситуацій. У нас в державі уже склалася надзвичайна ситуація?

З ініціативою розконсервації виступило "медичне" міністерство, тому "День" найперше звернувся по інформацію до міністра охорони здоров'я Андрія Сердюка.

­ Галузь працює стабільно, ­ відповів міністр. ­ Надзвичайної ситуації у галузі немає. Є надзвичайна нестача ліків. Нам запропонували взяти з Держкомрезерву частково ті медикаменти, що нам потрібні. Тільки на півроку, а потім їх повернути. Нас це не влаштовує. Я розмовляв з Василем Дурдинцем. Це питання буде вирішуватися у Кабінеті Міністрів.

Медикам потрібні дезактиваційні засоби, перев'язочний матеріал, частина медапаратури Держкомрезерву. Отже, мова йде не лише про фармпрепарати, термін зберігання яких от­от має скінчитися. Зрозуміло й те, що медикам важко підтримувати стабільність у галузі, коли замість мінімальних 8,5 мільярдів з бюджету на медицину виділяють лише 3,2.

Як пояснив "Дню" черговий військово­медичного управління Міністерства оборони полковник Григорій Сорокін, мова йде про стратегічний запас і його долю треба вирішувати в Кабміні, а використання суворо контролювати, щоб держрезерв ніхто не міг розбазарити.

Що думають з цього приводу у Кабміні "Дню" з'ясувати не вдалося. У приймальні Василя Дурдинця та в прес­службі навіть не змогли назвати прізвище відповідальної особи, до якої преса могла б звернутися по роз'яснення.

Не секрет, що серед запасів Держкомрезерву є медичне обладнання 15­20­річної давності. Реалізувати його за гроші, м'яко кажучи, важко. Як поінформували нас в Управлінні Держкомрезерву, саме цю апаратуру можна було б використати у "мирних цілях", але за умов або мінімальної оплати, або повернення "боргу" більш новою, сучаснішою технікою. Поки що це все, на що можуть сподіватися цивільні медики. Віддавати ж їм дезактиваційні засоби, перев'язочний матеріал та ліки у Держкомрезерві наразі не збираються. Не узгоджені ще й обсяги того, що пропонується передати на взаємовигідних (?!) умовах.

Отже, за безпеку держави можна бути спокійним: військові просто позбавляються старого непотребу?

Альбіна ЮШКЕВИЧ, Валерій НЕЧИПОРЕНКО, "День"
Газета: