Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Маріупольський "Металург" виходить із кризи?

29 липня, 1997 - 00:00

Здобувши минулого туру першу, причому вельми переконливу перемогу у вищій лізі - 4:2 над запорізькими одноклубниками, маріупольці дали зрозуміти опонентам, що надалі хлопчиками для биття бути не збираються. У всякому разі новий головний тренер "Металурга" Микола Павлов і начальник команди Ігор Бєланов, з якими зустрівся наш кореспондент, переконані, що їхнім підопічним під силу впоратися з головним завданням, яке поставили перед командою після провалу дебютних турів чемпіонату - закріпитися в класі найсильніших.

- Зрозуміло, що після дискваліфікації Професіональною футбольною лігою колишнього головного тренера "Металурга" Юрія Погребняка, його мав замінити інший тренер. Як виникла ідея запропонувати цей пост Миколі Павлову?

Ігор Бєланов:

- Я дуже добре знаю Миколу Петровича і в тяжкий для клубу момент звернувся до нього з проханням допомогти команді. Одночасно це питання з моєї ініціативи було обговорено на рівні керівництва клубу, отримавши позитивну реакцію.

Микола Павлов:

- Ігор Іванович запропонував мені очолити "Металург" відразу після засідання ПФЛ, на якому вирішувалося питання про подальшу долю маріупольської команди. Потім мені зателефонував президент клубу пан Поживанов з тією ж офіційною пропозицією. І я погодився стати головним тренером "Металурга".

- А вас не бентежила наелектризована атмосфера навколо команди?

М.П. - Звичайно, на душі було не вельми спокійно, я просто не міг повірити в те, що скоїлося в маріупольському готелі, оскільки добре знав колишнього головного тренера "Металурга", та й узагалі до цього випадку футбольна ситуація в Маріуполі, наскільки мені відомо, була нормальною. Не стану приховувати, що деякий час вагався, оскільки мені дехто не радив приймати "Металург", однак... По-перше, не за моїми правилами відмовляти друзям. А Ігор Бєланов, який потрапив у скрутне становище, належить до них. По-друге, якщо я відчуваю в собі відповідні тренерські можливості, то навіщо штучно уповільнювати їх реалізацію.

- А як вирішилося питання з "Борисфеном"?

М.П. - Я був і залишаюся консультантом бориспільського клубу, будь-якого моменту готовий йому допомогти.

- Чи можна вважати перемогу "Металурга" над запорізькими одноклубниками першим кроком маріупольців на шляху до виходу з кризи?

І.Б. - Дійсно, "Металург" потрапив до кризової ситуації. Й без того інциденту, про який, до речі, вже не хотілося б згадувати, наші гравці ще не встигли психологічно настроїтися на вищу лігу. Звідси й провал на старті чемпіонату. Однак я вірю в маріупольських футболістів. Переконаний, що їм до снаги демонструвати конструктивніший, результативніший футбол. Зрештою, вони це певною мірою довели минулого туру. Ви матимете рацію, якщо скажете, що по одній грі судити не можна. Проте, повторюсь, у психологічному аспекті ця перемога має велике значення. По собі чудово знаю, коли виходив на поле психологічно "розібраним" - нічого не виходило. І навпаки, варто було просто повірити в себе, як літав потім, немов на крилах.

М.П. - Згоден з Ігорем, першочергове наше завдання - зробити все для того, щоб гравці повірили, що їхній потенціал значно вищий. Мені, звичайно, приємно, що я почав роботу з командою з перемоги. Проте ще важливіше це для гравців, які в першій лізі звикли більше брати гору над суперниками, аніж поступатися їм. Й ось тепер, нарешті, вони й у вищій лізі відчули смак перемоги.

- З появою нового тренера. очевидно, з'являться в "Металурзі" й нові гравці?

І.Б. - Як уже відомо, ми запросили Юрія Сака з одеського "Чорноморця", й ще потрібні нові гравці. Однак тепер цим питанням займається Микола Петрович.

М.П. - Я ще лише знайомлюся з наявними гравцями, вивчаю їхні можливості. Думаю, не завадить, скажімо, взяти в оренду кілька футболістів із інших клубів. Може, київське "Динамо" позичить.

- До речі, про київське "Динамо". Чи думали ви, будучи безпосередньо причетними до нього, що невдовзі доведеться готувати одну з команд до офіційної зустрічі з цим клубом?

І.Б. - Кращі часи моєї футбольної кар'єри пов'язані з київським "Динамо". Завжди про це пам'ятатиму. Знаю, що всі команди в чемпіонаті України протистоять динамівцям на межі своїх можливостей. 4 серпня маріупольський "Металург" не буде винятком.

М.П. - Не так давно я працював у динамівському клубі начальником команди, а деякий час був її головним тренером. Тому на даний момент можливості київських гравців знаю більше, ніж своїх, маріупольських. Одним словом, складатимемо в Києві, так би мовити, іспит на потенціальний рівень. Хоча, звичайно ж, враховуючи нашу нинішню ситуацію, ми б не проти були зустрітися з київським "Динамо" дещо пізніше...

Олександр СЕРДЮК
Газета: