Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Погрозу Пушкін нам прислав від імені "Газпрому"

16 липня, 1997 - 00:00

З учорашнього дня РАТ "Газпром" збиралося припинити подачу російського газу для найбільших українських газотрейдерів - "ЄЕСУ" та "Інтергазу" через низький рівень проплат за використану сировину. Про це йшлося в листі, направленому Олександром Пушкіним, заступником голови правління РАТ "Газпром", керівництву цих компаній та Держнафтогазпрому України.

Між тим буквально днями до Держнафтогазпрому прийшов інший лист за тим же підписом. У ньому повідомлялося про ухвалене "Газпромом" рішення про постачання до України російського газу в обсягах, еквівалентних до запланованих раніше поставок туркменського газу.

Таким чином Росія знову повністю заволоділа українським газовим ринком. І одразу ж почала використовувати своє супермонопольне становище, про що й свідчить перший із згаданих листів. При цьому, як стверджують у Держнафтогазпромі, пану Пушкіну добре відомо і про кампанію відключення боржників, котра ведеться в Україні, і про те, що газотрейдери, для котрих Росія має намір припинити подачу газу, замовляють його рівно стільки, скільки споживають платоспроможні підприємства.

Як повідомив "День" начальник департаменту реалізації газу "Єдиних енергетичних систем" Олександр Степаненко, "жоден український газотрейдер ще ніколи не мав такого рівня проплат, який є нині в "ЄЕСУ".

Перший віце-прем'єр "Інтергазу" Олексій Івченко відмовився коментувати лист О. Пушкіна, але назвав претензії РАТ "Газпром" до своєї компанії несправедливими.

Як повідомив "День" заступник начальника об'єднаного диспетчерського управління АТ "Укргазпром" Мирослав Химко, учора на адресу РАТ "Газпром" пішла з Києва телеграма: "Просимо дотримуватися контрактних умов". М. Химко пояснив, що відповідно до контракту на поставку газу в Україну "продавець" зобов'язаний попередити про припинення чи обмеження обсягу поставок за 10 днів. Учора, за словами М. Химка, газ ще продовжував надходити в колишньому обсязі.

Віталій КНЯЖАНСЬКИЙ, "День"
Газета: