Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Національний товар: дівчата на експорт

16 липня, 1997 - 00:00

Начальник відділу оперативного реагування консульського управління МЗС Олександр Акімов повідомив "День", що під виглядом учасників балетних, танцювальних, туристичних груп декілька тисяч українських дівчат віком від 18 до 25 років виїхали в деякі країни Західної Європи, Близького Сходу і там стали повіями. Лише з Туреччини за останні три місяці в Україну було депортовано майже 30 жінок - за проституцію.

Користуючись несприятливою економічною ситуацією в країні, різні МП, СП, та ТОВ активно пропонують українським громадянкам спробувати свої сили за кордоном. Тих, хто "клюнув" на запропонований середній заробіток у 600-1000 доларів, під будь-яким приводом вивозять або поодинці, або групами.

Лише Мінпраці має інформацію про легальні робочі місця за кордоном і має на них певні квоти. А візу, що дає право на роботу в чужій країні, згідно з міжнародним законодавством, може відкрити лише посольство тієї держави, куди людина відправляється. Однак, більшість наших співвітчизниць цього не знає. І після перетинання кордону потрапляє до тенет сутенерів.

Приміром, одна з груп, що складалася переважно з дівчат віком до 25 років, приїхавши до Туреччини на заробітки, зіштовхнулася з тим, що туристичні візи їм було відкрито лише на місяць. Представники фірми з турецького боку незабаром нагадали "клієнткам" про те, що їхні візи потребують продовження. А ще пізніше вимагали чималу суму за витрати, яких нібито зазнала фірма. Почувши відмову, погрожували, не гаячи часу, здати дівчат до поліції. "Таким чином наших громадян часто залякують, - коментує ситуацію О. Акімов. - Перебування в Туреччині без документів тягне за собою чималі штрафи. Не сплатиш - в'язниця. І дівчат залучають до проституції. Під контролем поселяють до готелів. Подальша схема накатана: клієнт - відпрацювання - гроші..."

Не так давно поліцією Анталії за проституцію було заарештовано й доставлено до українського генерального консульства у Стамбулі з метою вислання за межі Туреччини громадянок України Ірину С. Та Євгенію Л. - обидві мешканки Херсона. Згідно з їхньою заявою, до Стамбулу вони приїхали в складі балетної групи. Після чого, невідомі особи їх викрали і вивезли до Анталії. Забравши паспорти та гроші, силоміць примусили займатися проституцією. Після того, як поліція заарештувала сутенерів, продовжували це вже добровільно, аби заробити кошти для виїзду на батьківщину.

Окрім Туреччини "наташі" міцно "зарисувалися" в Греції, Італії та США. Приміром, нещодавно італійська газета "Ресто дель Карліно" під рубрикою "Сенсація!" повідомила про Анатолія Кармарука, 26-річного українця, якого заарештували за вимагання у п'ятьох молодих співвітчизниць, що займалися проституцією на вулиці деї Милле в Сан Бенедетто дель Тронто.

"Саме ці молоді жінки і заявили про нього до поліції, - повідомляє газета. Білявий українець намагався нав'язати їм "охорону", вимагаючи за кожен вечір по 100 тисяч лір. Анатолій, який приїхав до Сан Бенедетто 24 лютого, відразу ж дав зрозуміти співвітчизницям, що "охоронятиме" їх, навіть застосовуючи насилля. І аби унаочнити це вкусив одну з дівчат за ніс, а іншій викрутив руки. Проте всі спроби, що тривали протягом чотирьох діб, виявилися марними. Молоді українки не здалися і звернулися із заявою до комісаріату.

За словами О. Акімова, за останні місяці майже десять сімей назавжди попрощалися із своїми "шукачками пригод". У матеріалах відділу оперативного реагування консульського управління МЗС України є фотографії, на яких - повішені в Греції українські повії, а в США - утоплені...

Немало часу співробітники відділу змушені приділяти батькам. "Важко зберігати спокій, коли в слухавці лунають несамовиті крики з вимогою: "Врятуйте наших дітей!". Батьки нам говорять: "Ми думали, що вона в Німеччині торгує куртками, а насправді в Туреччині її примушують займатися проституцією".

Відчувши безвихідь ситуації, багато жінок сподіваються лише на допомогу своїх батьків. Геть забуваючи про те, що за кордоном саме для цього існують українські представництва.

Проте не варто покладати надію на те, що проституцію переможуть чиновники. Наша держава, відібравши в населення вклади на ощадних книжках, не захистивши його від усіляких трастів та довірчих товариств, виплачуючи мізерні пенсії, стипендії та зарплати, почасти саме штовхає своїх громадян до тієї межі, за якою - падіння, а інколи й смерть.

Віктор ВОРОНЮК, "День"
Газета: 
Рубрика: