Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Американці готують нас до зими

11 липня, 1997 - 00:00

Київська ТЕЦ-5, найпотужніша в Україні, забезпечує світлом та теплом сім міських районів. Від її безперервної роботи залежать умови життя та праці більш ніж мільйона людей. ТЕЦ, збудована 1976 року, звісно, потребує модернізації обладнання, впровадження нових технологій. Це й мала за мету трирічна американська урядова програма технічної допомоги, яку здійснює Агентство міжнародного розвитку (АМР). Починаючи з 1992 р. АМР надало Україні допомоги на загальну суму $880 млн.

Проект передбачав підвищення надійності та ефективності експлуатації ТЕЦ за рахунок поліпшення очищення води, яка використовується у виробничому циклі. Передусім, ТЕЦ була забезпечена сучасними іонообмінними смолами, якими вже заправлено 80% фільтруючих установок. Другий етап програми АМР здійснювався за допомогою компанії "Бернс енд Роу Ентерпрайзес".

8 липня директори офісу економічної реструктуризації АМР "Петт Шапіро та заступник голови АК "Київенерго" Віталій Миргородський перерізали червону стрічку, відкривши доступ до 12 панелей приладів, що контролюють якість очищення води.

Нові смоли та сучасна апаратура не тільки підвищать ефективність роботи ТЕЦ, а й значною мірою зменшать її шкідливий вплив на довкілля. Системи експрес-аналізу дозволяють легко виявити домішки та вдатися до заходів щодо їх усунення. Раніше це могло розтягнутися на години. Адже проби бралися через певні проміжки часу, та й сам хімічний аналіз тривав десятки хвилин.

Проте простим змахом ножиць церемонія відкриття не закінчилася. Гості з АМР "допитали з пристрастю" Віталія Миргородського та головного інженера ТЕЦ-5 Миколу Даниленка. Особливо їх цікавив розвиток українського енергетичного ринку, а також те, чи ділиться ТЕЦ з іншими українськими виробниками єлектроенергії та тепла, що придбані для реалізації програми АМР передовим досвідом. За цією цікавістю явно прослідковувалося намагання з'ясувати, які перспективи входження американських фірм в наш енергоринок.

У свою чергу київські енергетики намагалися переконати американських партнерів у необхідності подальшого фінансування програми модернізації ТЕЦ-5. Одним з переконливих аргументів цього кроку виявилося розміщення офісу АМР у центрі Києва. "Цей район обслуговуємо ми - натякнув Микола Даниленко. - Так що, якщо у вас взимку буде холодно - телефонуйте! Хоча б один градус ми вам "підкинемо".

Олександр БІЛЕНЬКИЙ, "День"
Газета: 
Рубрика: