Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / СУСПІЛЬСТВО

19 вересня, 2009 - 00:00

У Черкасах випробовують сучасну технологію облаштування клумб

Нові декоративні клумби з'явилися в черкаській Долині троянд. Там застосовують новітню технологію виготовлення бордюрів для клумб. Подібну практику облаштування квіткових оазисів можна побачити лише у Києві, Одесі, Донецьку та Дніпропетровську. У черкаській Долині троянд фахівці одеської фірми «Атаком» облаштували декоративним бордюром дві клумби з трояндами.

За словами директора ТОВ «Атаком» Дмитра Пікуса, ця технологія дозволяє створювати елементи будь-якої форми, кольору — різноманітні літери, знаки, фігури, чого не можна робити зі звичайного бетонного бордюру. При виготовлені клумб використовується бетонний розчин, який розріджують барвниками та стабілізаторами, а потім за допомогою спеціальних насадок уже виходить бордюр тієї чи іншої форми.

«Передісторія створення красивої клумби у Долині троянд доволі оригінальна, — розповідає «Дню» директор КП «Дирекція парків» Олександр Радуцький. — Торік у Черкаси приїздив погостювати наш земляк, який давно живе і працює в Одесі. Він був приємно здивований тими змінами, які відбулися в нашому місті. Знайшов мене і запропонував послуги своєї фірми з ландшафтного дизайну. Нині фірма зробила подарунок для міста, облаштувавши у Долині троянд дві клумби загальною довжиною декоративного бордюру понад 100 метрів».

За словами Олександра Романовича, ціни на виготовлення декоративних бордюрів помірні: близько 100 грн. за 1 метр. Він також запевнив, що у подальшому ця технологія постійно використовуватиметься у черкаських парках, повідомляє Анатолій БАБАК.

Чим небезпечні кімнатні рослини?

Багато поширених кімнатних рослин у закритих приміщеннях можуть виділяти летючі органічні сполуки, гази або пари твердих тіл і рідин, які мають несприятливу дію на здоров'ї людей і тварин. І біологи застерігають від надмірного озеленення квартир: на додаток до виділення корисного кисню, деякі кімнатні рослини також виробляють органічні сполуки, шкідливі для навколишнього середовища, повідомляє newsland.ru. Учені університету Джорджії вирішили виміряти кількість і інтенсивність летючих органічних сполук /ЛОС/, що виділяються чотирма популярними видами декоративних рослин: спатифіллюма, сансевієрії, фікуса і арекової пальми. В цілому спатифіллюм виділяв 23 летючих сполук в повітря, арекова пальма — 16, фікус — 13 речовин, а сансевієрія — 12. Деякі ЛОС виділялися не з самої рослини, а через активність мікроорганізмів в грунті. Наголошується, що вироблення ЛОС в усіх проаналізованих рослин було вищим за концентраціями протягом дня, а не вночі. Присутність світла в приміщенні безпосередньо впливала на ефект синтезу, що визначало швидкість виділення ЛОС рослинами.

Виводити на вулицю є кого

«Поверніть наші зарплати!» Це була одна з головних вимог всеукраїнської акції, яка минулого тижня під прапорами Незалежного форуму профспілок України пройшла на майдані Незалежності у Києві. За даними НФПУ, в ній брали участь близько 10 тисяч людей, представників понад 150 вітчизняних підприємств. Крім повернення боргів по зарплаті, вимагали прийняття реальних антикризових програм, створення робочих місць, а також повернення підприємствам-експортерам податку на додану вартість. Мовляв, загалом по країні борг податківців по неповерненому ПДВ складає близько 11 млрд. грн. За рахунок повернення боргів з ПДВ урядом у цих підприємств з'явиться можливість розрахуватися зі своїми робітниками. Голова Національного форуму профспілок України Мирослав Якібчук, коментуючи ситуацію, каже: «Наші підрахунки відрізняються від статистики уряду. Реальна сума заборгованості сягає близько 3 млрд. грн. По деяких підприємствах борги тягнуться ще з 90-х років. Непокоїть і очікувана невдовзі нова хвиля звільнень. Зараз офіційна статистика дає цифру у 600 тисяч безробітних. Насправді таких більше. Сьогодні більше 2 мільйонів людей не мають роботи, але вони й не зареєстровані як офіційно безробітні. На разі Національний форум профспілок України тимчасово призупинив акцію протесту, бо досяг домовленості з урядом щодо виплат заборгованості. Кабмін пообіцяв з 20 вересня почати реальну виплату боргів по заробітній платі на державних підприємствах. Також домовились про розробку спільної програми створення робочих місць в Україні. Нам потрібно хоча б зупинити безробіття. Почати із 200—300 тисяч робочих місць на рік. Насамперед у промислових галузях економіки, які сьогодні масово звільняють працівників — машинобудування, хімічна промисловість, металургія... Варто створювати умови для розвитку малого та середнього бізнесу. А для цього має бути продумана кредитна політика, зниження ставки Нацбанку, податкова реформа тощо».

Відносно заборгованості на недержавних підприємствах, за словами Мирослава Якібчука, такі переговори з роботодавцями ведуться. На багатьох підприємствах-експортерах окрім боргів перед працівниками є чималі борги по ПДВ, що має сплатити держава. Щодо керівників приватних підприємств, які спроможні, але не платять заробітну плату, НФПУ наполягає на кримінальній відповідальності. Кажуть, таких справ у країні порушено тисячі, але лише одна з них реально доводиться до кінця — по Львівському автобусному заводу. Решта просто закривається.

Якщо уряд не виконає своїх обіцянок, акції протесту продовжуватимуться.

— Але вони будуть масштабніші. Ми готові вивести на вулицю 30—40 тисяч людей. А виходити є кому, — стверджує пан Якібчук. Ольга КРОТОВА.

Газета: 
Рубрика: