Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Обережніше з ранніми ягодами та фруктами!

Зараз в кавунах шкідливих речовин може бути в 10 разів більше від норми
11 липня, 2009 - 00:00
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Кілька днів тому на центральному ринку Луцька санепідеміологи виявили кавуни, де нітратів було у 10 разів більше від норми: 600 міліграмів на кілограм маси, а допускається всього 60. Як повідомили у прес-службі Луцької мерії, продавцям заборонили торгувати такими кавунами, а зразки продукції відправили на експертизу в лабораторію ветеринарної медицини. Наразі у всіх районах Волині перевіряються місця продажу кавунів та іншої привізної продукції. Це — поодинокий приклад того, що може статися практично в будь-якому населеному пункті, тому що завіз кавунів, динь та винограду вже почався, а персики, нектарини чи абрикоси з’явилися в магазинах набагато раніше. Тож читачам варто нагадати допустиму норму нітратів у овочах і фруктах, а також де й коли купувати безпечну продукцію. Про це «Дню» розповів директор Українського науково-дослідного інституту харчування Міністерства охорони здоров’я України, кандидат медичних наук Олег ШВЕЦЬ.

— Олегу Віталійовичу, в чому небезпека вживання ранніх кавунів, динь, винограду, персиків тощо?

— Кількість нітратів нормується двома показниками: добова допустима норма та добова допустима доза, і вимірюється у міліграмах на кілограм маси людини. За міжнародними рекомендаціями, добова допустима доза становить 5 міліграмів, тобто людині вагою 60 кілограмів допускається не більше 300 міліграмів нітратів за добу. Якщо культури вирощуються у закритому та захищеному грунті, тобто у тепличних умовах, то вміст нітратів у них, як мінімум, удвічі більший, ніж у тих, що росли у відкритому просторі. Якщо за добу людина може вжити безпечно 300 міліграмів «хімії», то слід звертати увагу, що її вона отримує не тільки від овочів та фруктів, а й інших продуктів, зокрема, з води, де їх може бути понад 50 міліграмів на літр. Та якщо людина з’їсть два кілограми кавуна й кілограм винограду, це буде для неї безпечно. Взагалі допустимих норм для винограду та кавунів, які вирощені в закритому грунті, не існує, тобто передбачається, що всі вони повинні ростати звичайним способом, а не в теплицях. Це має контролювати державна санітарна епідеміологічна служба. Також вона дає експертні висновки продукції, що продається у роздрібних мережах про те, що вона відповідає затвердженим показникам безпеки. Крім того, сам виробник несе відповідальність за те, що його товар відповідає тим зразкам, які він надав для експертизи. Проте на стихійних ринках або у місцях, непередбачених для роздрібної торгівлі, таких гарантій ніхто не може дати.

— Українці вже звикли, що більшість овочів та фруктів з’являються набагато раніше, ніж на них почнеться сезон...

— Якщо вміст ксенобіотиків, тобто хімічних речовин, які потрапляють з грунту до рослинних культур, у межах допустимої норми, тоді можна говорити про безпеку вживання таких продуктів. Наразі є багато ранніх культур, і якщо методики їх вирощування відповідають законодавству та вимогам санітарно-епідеміологічної служби, вміст пестицидів та нітратів у них не перевищує норм, то вони цілком безпечні для людини. Звісно, фрукти та овочі можна виростити й без нітратів, але це буде значно довше. Бо ці речовини прискорюють синтез білка, ріст рослин, а грунт стає більш плодоносним. Інша справа, що джерело нітратів може бути як штучним, так і природним: усі біоорганічні сполуки утворюють їх під час розпаду. Крім них використовують ще пестициди та інсектициди, які ще більш небезпечні для людського здоров’я. Вони захищають рослини від дії паразитів та інших шкідників, а при перевищенні допустимої норми токсично діють на внутрішні органи. Коли вітчизняні чи міжнародні експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я розробляють нормативи, вони враховують, що такі ксенобіотики, як пестициди, інсектициди, нітрати, мають шкідливу дію на людину. А норма ( ті ж 300 міліграмів на кілограм маси тіла) містить значний коефіцієнт запасу для того, щоб врахувати взаємодію нітратів з іншими речовинами.

— Що б ви порадили споживачам: все-таки дочекатися сезону на ті чи інші фрукти чи їсти їх зараз, але з пересторогою?

— Людина у будь-якому разі повинна вживати у достатній кількості свіжих овочів та фруктів — понад 500 грамів на добу. І вибір її залежить від особистих уподобань. Необхідно знати, що рівень нітратів можна понизити у домашніх умовах, наприклад, піддати механічній обробці, тобто промити, очистити від шкірки, відварити у посуді без кришки (при варінні кількість шкідливих речовин знижується на 40—80%). Якщо замочити їх у воді на 15—20 хвилин, концентрація нітратів зменшиться на 25%. Необхідно пам’ятати, що «хімії» менше у рослинах, що зростають вище над грунтом, і більше у культурах, ближчих до нього, наприклад, у зелені, буряках, картоплі, моркві. Їх і треба обробляти особливо ретельно.

Інна ФІЛІПЕНКО, «День»
Газета: 
Рубрика: