Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Профспілка» олігархів ставить на розумних?

Починають із подолання кризи в культурі
14 лютого, 2009 - 00:00
ПІДХОДИ РОБОТИ БЛАГОДІЙНИХ ФОНДІВ ПОТРІБНО ЗМІНЮВАТИ — ЇХНЯ ДІЯЛЬНІСТЬ МАЄ БУТИ ВІДКРИТОЮ. ЩОБ ТАКІ ЗВІТИ РОБИВ КОЖЕН ФОНД, СУСПІЛЬСТВО МАЄ ЦЕ ВИМАГАТИ ВІД ЗАСНОВНИКІВ БЛАГОДІЙНИХ ОРГАНІЗАЦІЙ / ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День» АРСЕНІЙ ЯЦЕНЮК: «МІЙ МОТИВ ЗАЙМАТИСЯ ФОНДОМ — ТЕ, ЩО Я — УКРАЇНЕЦЬ, Я — ГРОМАДЯНИН ЦІЄЇ КРАЇНИ. МОЇХ ОСОБИСТИХ ІНТЕРЕСІВ У ЦЬОМУ НАБАГАТО МЕНШЕ, НІЖ СУСПІЛЬНИХ. МЕЦЕНАТИ Ж ПІДТРИМУЮТЬ НЕ МЕНЕ, А ЛЮДЕЙ»

Звіт про благодійну діяльність фонду може бути подією — як це стало у випадку із Благодійним фондом Арсенія Яценюка Open Ukraine. Як зазначив співак Павло Гудімов, член наглядової ради фонду, «10 років тому я не міг собі уявити, що в нас на такому високому рівні культурні та соціальні питання». Рівень фонду — це підприємці й меценати Сергій Тарута — корпорація «Індустріальний союз Донбасу», Віктор Пінчук — засновник фонду свого імені. Також великі надходження були зроблені благодійниками від «Альфа-Банку», Української автомобільної корпорації, деяких іноземних корпорацій, а також від фізичних осіб. У вчорашньому номері «День» писав, що торік фонд спрямував на доброчинну діяльність шість мільйонів гривень, з яких 25% — на культурні програми, 27% — на міжнародний діалог, 22% — на вивчення міграції населення в Україні та 9% — на інші проекти. У зв’язку з теперішньою економічною кризою керівництво фонду вирішило дещо змінити підходи у фінансуванні цього року.

— Завдання на 2009 рік ми чітко визначили: це питання подолання кризи в Україні в усіх сферах. У нас має бути професійна дискусія, якими методами її долати — це основний напрям роботи. Одначе є і цілий ряд додаткових заходів, пов’язаних із основною тематикою. Ми не полишаємо роботу із молоддю: продовжуватимемо шукати лідерів громадської думки, які здатні щось продукувати. Не полишаємо теми міграції, але подивимося на неї з іншої точки зору. Євросоюз офіційно задекларував скорочення робочих місць у 2009 році на 3,5 мільйона. Частина людей повернеться в Україну, частина залишиться там. І потрібно буде працювати як з тими, котрі повернуться, так і з тими, хто вже став за кордоном діаспорою. Важливою темою має стати робота з дітьми мігрантів. Також ми не маємо права полишати культурну діяльність — перекладати українські книжки, возити наших співаків та художників за кордон, — сказав засновник фонду Арсеній Яценюк.

До вивчення та розв’язання проблем, що виникли внаслідок кризи, фонд планує долучати найпрогресивніших вчених світу. Зокрема, трьох лауреатів Нобелівської премії в галузі економіки, переговори з якими вже ведуться. А оскільки про внутрішні проблеми України краще знають наші фахівці, то Арсеній Яценюк запевнив, що до дискусії залучатимуть вітчизняних експертів, голос яких досі не почули на верхніх щаблях влади.

Віктор Пінчук вважає, що криза не є перешкодою для людей, які хочуть робити добро. Навпаки, — вона дає можливість бути більш активним, адже відкривається ширше коло діяльності.

— Благодійність для мене — не менш важлива за бізнес. Тому жодну програму нашого фонду не буде зупинено. Менше буде гламурно-тусовочної активності, натомість фокус спрямовуватимемо на конкретні справи, — зазначив Віктор Пінчук.

Open Ukraine означає «відкрий Україну» та «відкрита Україна». Звідси й мета та цінності — обмін культурою, інформацією та найрізноманітнішими потоками зі світом.

— Недавно я читав промову Рузвельта, основною тезою якої була така думка: незважаючи на Велику депресію, найважливішими для Америки залишаються загальнолюдські цінності. Замініть дату промови та країну — і ви отримаєте Україну. Тому я не хочу, щоб ми робили нашу державу якоюсь ізольованою країною з ізольованими цінностями. Є загальнолюдські цінності, на яких потрібно будувати усю політику в країні, — наголосив Арсеній Яценюк.

Якщо вже згадали промову американського президента, звісно, не обійшлося без запитань до пана Яценюка щодо його бачення свого політичного майбутнього, а саме — чи він братиме участь у наступних президентських виборах («День» писав, що за даними недавнього соціологічного опитування, проведеного компанією Reseach&Branding Group, його рейтинг нині становить 11% — він третій після Віктора Януковича та Юлії Тимошенко). «Балотуватися на посаду президента країни у нас можна після виповнення 35-ти років. У травні мені стільки й буде. Тому тоді поговоримо», — повторив засновник Open Ukraine. Наразі він каже, що намагається не плутати благодійність із політикою. «Як тільки ми почнемо змішувати політику і благодійність, не буде толку ніде», — переконаний політик.

Тим не менше, підтримка благодійної діяльності фонду Арсенія Яценюка потужними бізнесовими колами в майбутньому може вилитися в іншу співпрацю. Така ситуація вселяє надію: невже наші олігархи зрозуміли, що ставити потрібно на розумних? Гарний початок — поступові зміни в культурному середовищі при правильних підходах — може привести до прогресивних змін у політичному середовищі. Можливо, це відбуватиметься не так швидко, як би того хотілося, але й від нас багато чого залежить — ми маємо право голосу. «Якщо кожен робитиме хоч невеличкий крок уперед, то вся країна рухатиметься вперед», — вважає засновник Open Ukraine.

Через кілька тижнів Арсеній Яценюк обіцяє нову зустріч: через виклики, пов’язані із економічною кризою, програму роботи на 2009 рік концептуально змінять і в більш широкому колі проведуть її обговорення, щоб окреслити конкретні кроки фонду, які допоможуть розвиватися Україні та громадянському суспільству.

Оксана МИКОЛЮК, «День»
Газета: 
Рубрика: