Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Людський капітал — на першому місці

«Український форум» про зміну стандартів і фактор часу
12 лютого, 2010 - 00:00
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Днями об'єднання «Український форум» розповсюдило заяву з головним меседжем — «Час масштабних змін в ім'я України». Але одразу виникає питання — хто ці зміни зможе реалізувати, впровадити? На засіданні форуму лунали заяви: «Ми дуже сподіваємося на Віктора Януковича, який зможе зібрати команду професіоналів для консолідації українського суспільства». Взагалі, консолідація українського суспільства — це питання не сьогоднішнього дня, воно постає практично перед кожним новообраним президентом і, на жаль, за всі роки незалежності так і не вирішене.

«Що, на вашу думку, в першу чергу потрібно зробити переможцю виборів-2010, щоб стати президентом усієї країни?» — спитали ми у наших читачів. Найбільше відсотків здобули такі відповіді: «Поважати українські цінності» (22,45%); «Забути про другу державну мову» (19,75%); «Примусити олігархів сплачувати податки» (17,05%); «Створити дієву коаліцію в парламенті» (16,63%). Співставити ці відповіді з Віктором Януковичем, звичайно, важкувато, адже саме він йшов на вибори з лозунгом другої державної мови (російської), крім того, саме його підтримували найбагатші олігархи України.

Присутній на засіданні «Українського форуму» голова виборчого штабу Віктора Януковича Микола Азаров (один із основних претендентів на прем'єрське крісло) казав, що перед лицем катастрофи (економічної) повинні об'єднатися політики з різних таборів. Наскільки це буде реально, покаже час. Хоча той же Азаров додав: «Юлія Тимошенко (фракція якої у парламенті нараховує 153 депутата) належить до табору тоталітарних політиків, які борються за владу демагогічними методами». Чи можуть такі заяви об'єднати політиків з різних таборів? Навряд чи.

«Ми повинні говорити про нову стратегію розвитку України з новою ідеологією, — говорить академік НАНУ, провідний демограф Елла Ліанова. — Україна повинна перенести акценти з підтримки великого бізнесу, чим всі займалися впродовж 18 років, на людській капітал, на населення в широкому розумінні цього слова. Інакше про консолідацію суспільства годі й мріяти. Адже вся наша соціально-гуманітарна сфера живе за правилами Радянського Союзу, далі ми не пішли. Треба говорити про зміну стандартів поведінки, рівня життя людей».

На те, щоб розпочати впроваджувати зміни, в Януковича і його команди є лише декілька місяців, вважає заступник директора Інституту соціології НАН України Микола Шульга. «Для цього необхідно мати політичний, організаційний, інтелектуальний, емоційний і моральний запас. На жаль, у нової команди він дуже обмежений», — підкреслив Шульга.

Хоча проблем, які потрібно вирішувати, у нового президента дуже багато — подолати протистояння гілок влади, відновити «керованість» держави, зосередити зусилля на численних реформах, і головне відновити моральні норми в суспільстві тощо.

Іван КАПСАМУН, «День»
Газета: