Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Чи дозволять киянам обрати свого голову?

5 червня, 2007 - 00:00

Прокуратура - проти, виборча комісія роздає бюлетені


Тетяна ШУЛЬГАЧ, "День"

Виконуючий обов`язки генпрокурора Богдан Ференець направив на адресу Київської міської виборчої комісії подання про припинення підготовчих робіт щодо виборів міського голови Києва.

Більше того, цей документ ще й названо таким, що "підлягає невідкладному виконанню". Своє ж рішення Генпрокуратура аргументує тим, що на цей час ще не прийняті закони, які передбачають особливості місцевого самоврядування в Києві. Хоча така заява прокуратури (котра повинна стежити за виконанням нормативних актів) можлива в разі існування рішення КС чи ВР про те, що вибори мера не мають відбутися.

У той же час голова Конституційного Суду Іван Тимченко заявив, що невідомо, чи встигне КС розглянути питання столичних виборів до 29 березня. За його словами, Конституційний Суд "досить завантажений іншими документами, які потребують першочергового розгляду".

Заява Конституційного Суду носить швидше не юридичний, а політичний характер. Виглядає так, що цей орган дає зрозуміти: його післявиборне рішення залежатиме від результатів самих виборів. Очевидно, все залежатиме від того, чи переможе "потрібний" кандидат у мери.

Згідно з існуючим законодавством про місцеве самоврядування, вибори мера Києва мають відбутися 29 березня. Якщо ж рішення КС буде прийняте після виборів, то воно, згідно з основними принципами права, вже буде поширюватися на наступні вибори. Проте у пострадянських країнах може бути все що завгодно, наприклад як у Казахстані, коли там відбулися парламентські вибори, а КС визнав їх нелегітимними. Для того, щоб законно відмінити вибори в Києві потрібно прийняти закон про проведення виборів у Києві та Севастополі, або відповідний закон про особливості проведення виборів у Києві, у якому б ішлося про те, що місцеве самоврядування не поширюється на ці міста.

Тим часом міська виборча комісія працює. Виборцям надіслані офіційні запрошення взяти участь у голосуванні щодо виборів київського міського голови. Відповідні бюлетені вже надруковані. А кандидати на цю посаду проводять активну агітацію. Тому, певно, 29 березня виборам мера Києва ніщо не завадить.

 

Газета: