Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

В Америці страчено жінку

17 травня, 2007 - 00:00

І Рада Європи нічого не вдіяла


Олекса ПІДЛУЦЬКИЙ, "День"

Тисячі людей у Сполучених Штатах і цілому світі вчора зі свічками в руках зібралися в різних місцях у ту годину, коли виконувався смертний вирок щодо Карли Фає Такер, яка 1983 року по-звірячому замордувала двох невинних людей.

Протестували проти смертної кари взагалі, і зокрема проти страти Такер, яка провела у в'язниці в очікуванні виконання вироку 15 років. За словами засудженої, вона розкаялася у своєму злочині і стала в останні роки життя глибоко релігійною людиною. Із клопотанням про заміну для Такер страти тюремним ув'язненням до президента США звернувся особисто Папа Римський Іван Павло ІІ. Хоч як дивно, за виконання вироку виступала більшість феміністських організацій Америки. Їх обурювали посилання на те, що засуджена - жінка. Адже якщо рівноправність - то рівноправність у всьому. Феміністкам жодні пільги не потрібні. Перенесення виконання вироку на невизначений термін очікували до останньої хвилини. Але губернатор штату Техас Джордж Буш - молодший син колишнього президента США - заявив, що закон є закон. І жодних законних підстав відстрочити виконання вироку він не бачить.

Отже, Сполученим Штатам іще дуже далеко до стандартів захисту прав людини Ради Європи. Адже членство України в цій організації ледве не було призупинено кілька днів тому, коли виявилося, що в нас рік тому було страчено кілька вбивць та гвалтівників дітей. Страчено на підставі судових вироків, - так, як це зробили у світовому оплоті демократії Сполучених Штатах Америки.

 

Газета: 
Рубрика: