Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Явища просять виміру

5 червня, 2009 - 00:00

Процес трансформації суспільства в новий стан породив значну низку метаморфоз в економіці, побуті й інших сферах. Коли якісь нові явища набувають масовості й прогресують, то для їхньої оцінки потрібні відповідні одиниці виміру.

У лексиконі ведучих теле- й радіопередач, політиків та економістів давно звучить ударний для сприйняття термін - "негаразд". Видається, що саме його може бути взято за універсальну одиницю виміру будь-яких метаморфоз (розладу) як у суспільстві, так і в окремо взятому "гомо сапієнс".

Одна з відмінних особливостей такого мірила - неперекладність іншими мовами. При зустрічі з конгресменами під час нещодавнього візиту до США Президент України зазначив: "... корупція і мафія - слова неукраїнського походження". Тому, напевно, їм потрібна заміна.

Одиниця виміру "негараздів" дозволяє підсумовувати й звести до загального оцінювального показника будь-які розлади: економічні, правові, енергетичні, транспортні, житлово-комунальні, медичні тощо. Хіба не переконливо звучала б у виступах, посланнях, інтерв'ю та при інших контактах з народом така, приміром, констатація: "Під час штурму висот ринкової економіки в нас з'явилося стільки-то нових "негараздів" і нам удалося просунутися вперед"?

Одне з прикметних явищ у парламенті - бійки народних депутатів, прозвані в народі "кікдепбоксингом". За амплітудою розмахування руками за одиницю виміру такого явища можна було б узяти "пельш" - за прізвищем ведучого телепередачі "Відгадай мелодію". Проте у Валдіса Пельша розмахування руками суто гуманне й до оцінки бійок депутатів, звичайно, неприйнятне. До того ж останнім часом слуги народу пускають у хід не тільки верхні, а й нижні кінцівки. Якщо в пресі прочитаємо, що "депутат Х. завдав депутату С. два "кулакоприклади" і одного "брикохвицана", то оцінка бійки, певно, буде повною.

У бійках застосовується ще один, відомий з кінобойовиків, спосіб побиття - удар лобом, який, за аналогією з кінцівками, можна іменувати "головоприкладом". Слава Богу, в парламенті він поки що не використовується, та незабаром на нього виникне попит - в іншій іпостасі. На виборах у новий парламент виборці в котре дуже хотітимуть, щоб перемогли не тільки кандидати у слуги народу, які здатні максимально застосувати руко-, ного- й головоприкладство не у фізичних бійках, а в механізмі ліквідації "негараздів". Ймовірно, геть не всім видасться можливість заспівати пісню Алли Пугачової "Я так хочу, чтобы лето не кончалось".

Терплячості нашого народу, який несе важкий хрест "негараздів", може позаздрити будь-хто. Таке ставлення до букету метаморфоз також заслуговує на свою одиницю виміру: якщо не "толерант", то суто український - "терпило". Проте неможна забувати про ефект критичної маси: накопичення нестерпного до певного рівня може призвести до вибуху.

Валентин МОГИЛА
Газета: 
Рубрика: