Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Народна хода на підтримку Врадіївки здолала перший пункт маршруту

У селах активісти зустрічають співчуття та підтримку. Чиновники Миколаєва поки мовчать
9 липня, 2013 - 12:29
АКЦІЯ НА ПІДТРИМКУ ЖИТЕЛІВ ВРАДІЇВКИ. 6 ЛИПНЯ 2013 РОКУ. ДОНЕЦЬК / ФОТО ОЛЕКСАНДРА ЄРМОЧЕНКА

Учора народний хід, який почався у Врадіївці 7 липня, дістався першого пункту маршруту — Первомайська. Тут учасники акції провели невеликий мітинг, проголосили вимоги ходу та вручили їх черговому по відділенню внутрішніх справ. Як розповів «Дню» телефоном учасник ходу, засновник Ліги організацій громадянського суспільства «Громадянське віче» й активіст громадського руху «Спільна справа» Василь ЛЮБАРЕЦЬ, основні їхні вимоги такі: «відставка міністра МВС Захарченка та тотальна переатестація всіх міліціонерів за участі громадськості, причому останнє слово щодо призначення особового складу має бути саме за громадськістю». Із Врадіївки, розповів пан Василь, вийшло 12 активістів — це члени організацій «Козаки Інгулу», громадський рух «Спільна справа«таі Ліги організацій громадянського суспільства «Громадянське віче». Василь Любарець говорить: «Із Врадіївки нас вийшло 12, до Первомайська дійшло вже 16 — тобто люди приєднуються після сіл». Зауважимо, що під час телефонної розмови з «Днем» пан Василь змушений був кілька разів відволіктися, щоб відповісти на вітання людей і сфотографуватися з ними. Після Первомайська учасники акції розділилися на два напрямки — «Козаки Інгулу» поїхали до Кіровограда, звідки вже у вівторок повинні почати піший хід на Київ, а «кістяк» ходу у складі чотирьох осіб рушив на Голованівськ. Подальший їхній маршрут такий: Голованівськ (10 липня); Умань (11 липня), Монастирище (12 липня), Жашків (13 липня), Біла Церква (15 липня), Фастів (16 липня), Васильків (17липня), Київ — Майдан Незалежності (з 18 липня до Перемоги, як говорять організатори). «Важливо, що ми одночасно йдемо з усіх кінців, різними дорогами на Київ», — говорить пан Василь і закликає всіх приєднатися до акції у столиці.

Варто зауважити, що минулого тижня в деяких містах України пройшли акції на підтримку врадіївчан, у яких брали участь сотні людей, — у тому числі й ті, що (або чиї родичі) постраждали від незаконних дій співробітників МВС (більше про це — в репортажах кореспондентів «Дня» на нашому сайті www.day.kiev.ua).

У Врадіївці зараз працює слідча комісія з керівного складу Міністерства внутрішніх справ України та Генеральної прокуратури України, члени якої, як повідомило «Дню» джерело в селищі, обходять місцевих жителів, які будь-коли зверталися зі скаргами з приводу дій співробітників МВС і опитують їх.

У той же час представники облдержадміністрації Миколаївської області не дають ніякої нової інформації про ситуацію у Врадіївці. Так само як і центр громадських зв’язків МВС України в Миколаївській області. Хоча це вони вміють робити. Наприклад, після того, як уранці 18 червня після народних зіткнень під Первомайськом увечері той же голова ОДА Микола Круглов і головний міліціонер області Валентин Парсенюк зустрілися з журналістами і розповіли про ситуацію, що склалася.

Про народні хвилювання у Врадіївці — мовчанка. За час виступів, починаючи з 29 червня, прес-служба ОДА повідомила лише про телефонну розмову Миколи Круглова з Президентом України Віктором Януковичем.

«З приводу ситуації у Врадіївці багато питань, але головне серед них — щодо губернатора області Миколи Круглова, — зауважує миколаївський політолог Валерій ТКАЧОВ. — Зрозуміло, що він безпосередньо не причетний до злочину, що стався. Але він відповідає за все, що відбувається в області. Тому й усі питання до нього. Він залишився і залишиться на своєму місці до тих пір, поки не вирішиться питання з балотуванням на 132-му окрузі Аркадія Корнацького. Круглов — його давній ворог. І саме Микола Петрович повинен буде скласти головну конкуренцію Корнацькому на майбутніх виборах. А якщо Круглов лишиться статусу губернатора, то і шанси перемоги різко зменшаться. А це вже точно не потрібно людям у Києві».

Про соціальну складову народних хвилювань також варто згадати. «Ці напади на міліцію — результат роботи місцевих служителів правопорядку, — розповідає відставний міліціонер Леонід Кость. У міліції складна робота, стоять складні завдання. І методи, за допомогою яких вони досягають мети, не найприємніші. Але служителям Феміди постійно потрібно пам’ятати, що їм не можна переходити грань. У Врадіївці її перейшли. Перейшли тому, що і контингент, який працює в міліції, м’яко кажучи, не адекватний, не говорячи вже про професійність. І сама економічна ситуація у місті складна. У таких місцях міліція — як «прокладка» між народом і владою. Вона повинна діяти дуже зважено, що не властиво врадіївським міліціонерам».

У той же час, не дивлячись на амбіції учасників ходу, миколаївський фахівець центру соціальних досліджень «Перспектива» Денис Захаров вважає, що ці події залишаться на рівні локального сплеску. «Ситуація з дівчиною — це просто ѓніт, який «висадив» соціальний нарив. Люди зажадали справедливості. Їх потреби якось задовольнили. І все затихне. Миколаївська область, Україна — це не Єгипет чи інші подібні країни. У нас ніяких рухів, подібних революційним, не буде. Оскільки у нас м’якші люди, зовсім інший темперамент. Отже, події у Врадіївці були і залишаться локальним конфліктом», — стверджує він.

«День» буде стежити за розвитком подій і повідомляти про них читачам.

ДО РЕЧІ

У Головному управлінні МВС Києва спокійно сприйняли звістку про хід активістів із Врадіївки на Київ, але нагадують про необхідність подати заявку. «Потрібно лише, щоб вони належним чином подали заявку до Київської міської держадміністрації, — сказали газеті «Комерсант-Україна» в ГУ МВС, передає www.pravda.com.ua.


ЦИТАТА «Дня»

Сергій ГОЛОВАТИЙ: «ООНівський документ гарантує кожному право на повстання»

До речі, з приводу правомірності поведінки жителів Врадіївки нещодавно висловився в ефірі телеканалу TVi член Міжнародної асоціації конституційного права, екс-міністр юстиції України в 1995—1997 і 2005—2006 роках Сергій Головатий. Зокрема, він сказав: «На їхній стороні декларація ООН з прав людини, українська Конституція, Кримінальний кодекс України. У ООНівській декларації прав людини 1948 року йдеться: щоб людина не була змушена вдаватися до повстання як останнього засобу порятунку проти свавілля та гніту, треба, щоб права людини були захищені верховенством права. У Врадіївці або взагалі в Україні є верховенство права? Немає. Отже, ООНівський документ гарантує кожній людині право на повстання. Згідно з цим, українська Конституція втілила цей принцип і природне право людини в статті 27: кожен має право захищати своє життя і здоров’я, життя і здоров’я інших людей від протиправних посягань. Це саме те, що робили жителі Врадіївки — вони захищали своїх близьких, повстали проти міліції. Стаття 36 Кримінального кодексу говорить про «необхідну оборону», а саме: дії, здійснені в стані необхідної оборони, не можуть бути підставою притягнення особи не лише до кримінальної відповідальності, але і до цивільної або будь-якої іншої юридичної відповідальності. Далі стаття 39 — «крайня необхідність». Адже люди діяли з крайньої необхідності, ще і в стані сильного душевного хвилювання. Стаття засвідчує: якщо заподіяна якась шкода, наприклад розбите скло, то у разі, коли людина діє у стані крайньої необхідності, ніколи матеріальний збиток не може бути відповідний тому, який нанесений життю і здоров’ю людини. Все це прописано в Кримінальному кодексі. Тому політичним силам і професійним юристам варто допомогти цим людям, яких зараз тягають як свідків»

Сергій СЕЛІВАНИК, Миколаїв; Ольга ХАРЧЕНКО, «День»
Газета: 
Рубрика: