Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

У Чернівцях з’явиться Музей Пауля Целана

4 вересня, 2013 - 11:43
ПАУЛЬ ЦЕЛАН

7 вересня спільно з Міжнародною літературною корпорацією Meridian Czernowitz, літературним Целанівським центром та за допомогою та за сприяння Чернівецької міської ради в рамках IV Міжнародного поетичного фестивалю MERIDIAN CZERNOWITZ представлять приміщення для майбутнього Музею Пауля Целана (1920 — 1970). Про це на прес-конференції заявив представник громадської ініціативи «Рідне місто», історик і перекладач Сергій Осачук. Ідея створити в місті Музей видатного німецького поета Пауля Целана, який народився в Чернівцях, була давно. Цього року її почали втілювати в життя, і наразі вже виділено приміщення для майбутнього музею.

Літературна критика вважає П. Целана видатнішим австрійським поетом ХХ століття, окрім того, для багатьох він — один із найкращих європейських ліричних поетів повоєнного часу. Його творчість розвивалася під впливом французького символізму та сюрреалізму. Він переклав на німецьку мову поезії Поля Верлена та Артюра Рембо, а також на німецьку і румунську мови твори Мандельштама, Єсеніна, Блока, Лермонтова, Тургенєва, Чехова, Шекспіра, Валєрі, Рембо та інших авторів. 1952 року з’являється перший збірник поезій Целана, виданий у Франції, — «Мак і пам’ять», елегічний цикл, присвячений пам’яті загиблих. 1955 рік знаменується виходом нової збірки поезій «Від порога до порога». Серед нагород П.Целана, зокрема найвища німецька літературна Премія імені Георга Бюхнера.

— Мені здається, що це знакова подія — у рамках поетичного фестивалю MERIDIAN CZERNOWITZ представити місце, яке повинно стати основним центром вивчення та дослідження літературної спадщини Чернівців, Буковини, Целана, — сказав Сергій ОСАЧУК. — Приміщення міститься в самому центрі Чернівців, на першому поверсі будинку, що на розі пішохідної вулиці О. Кобилянської та вулиці Челюскинців. Ми сподіваємося, що через рік у рамках п’ятого форуму Meridian Czernowitz нам вдасться відкрити сучасну й цікаву експозицію в стінах новоствореного музею. І це не буде якесь звичне зібрання на кшталт — ось табуретка, на якій сидів поет. Це буде актуальна й сучасна експозиція, із залученням сучасних технічних засобів. Це буде європейський музей у європейському місті. І не тільки музей, а чудовий культурний центр у середмісті».

Марія ВИШНЕВСЬКА, Чернівці
Газета: 
Рубрика: