Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Синтез науки та віри

В Українському Католицькому Університеті відкрили новий академічний корпус, оголосили ім’я президента та нового ректора
4 вересня, 2013 - 11:49

Початок навчального року завжди спонукає до нової «хвилі», до старту. Кожен виш зустрічає своїх студентів викладацьким запалом і жагою знань, а ще — спонукою до розвитку. Вчора відбулось урочисте відкриття та освячення нового багатофункціонального академічного корпусу Українського Католицького Університету. Нова будівля — продовження невпинного розвитку студентського містечка, територію якого освятив Блаженнійший Папа Іван Павло ІІ під час свого візиту до Львова 2001 року.

На місці, де сьогодні постає студмістечко УКУ, ще радянська влада планувала збудувати театр Прикарпатського військового округу Радянської армії, поряд — будували приміщення обласного комітету партії і навіть спеціальний вертолітний майданчик для прийому великих партійних «ідеологів». Мабуть, ніхто не зміг би тоді повірити, що через кілька десятків років ця територія стане живим струменем християнського виховання через Церкву, яку так невпинно знищувала радянська влада.

Хоча в радянські часи Українська греко-католицька церква була переслідуваною в Україні, вона зуміла зберегти свої «живі» центри поза її межами. Один із них — Український Католицький Університет у Римі, заснований 1963 року Блаженнійшим Патріархом Йосипом (Сліпим). Відкриття нового корпусу УКУ у Львові розпочинає програму святкувань, приурочених до 50-річчя створення освітньо-виховного центру УГКЦ у Римі. Під час урочистостей Глава УГКЦ, Великий Канцлер УКУ Блаженнійший Святослав (Шевчук) наголосив, що Український Католицький Університет є «знаком того, що тут є живою спільнота віруючих людей, які шукають не людської сили й слави, а правди й науки».

Будівлю академічного корпусу збудовано за сучасними інноваційними технологіями. Окраса приміщення — велика студентська їдальня, яка протягом дня може приймати близько двох тисяч осіб. Відтепер до нового корпусу «переїдуть» кафедри гуманітарного факультету, а також Львівська бізнес-школа (LvBS), Інститут лідерства та управління, інші підрозділи. Нагадаємо, що вже рік студенти університету мають можливість проживати в новозбудованому Колегіумі, тобто в спеціальному гуртожитку, який має на меті бути центром розвитку сучасної християнської молоді.

Освячення нового академічного корпусу — торжество, що зібрало навколо себе чимало почесних гостей, серед яких — посол США в Україні Джеффрі Пайєтт. У часі урочистостей офіційними Декретами іменовано Преосвященного владику Бориса (Гудзяка) першим Президентом Українського Католицького Університету та призначено нового ректора — отця-доктора Богдана Праха. Також відбулося посвячення наріжного каменя під будівництво університетського храму Святої Софії, адже в планах розвитку студмістечка до 2015 року передбачено будівництво храму з пасторальним центром та сучасного бібліотечно-інформаційного комплексу.

Юліана ЛАВРИШ, Львів
Газета: 
Рубрика: