Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Боргове відлуння Євро-2012

Львівські та івано-франківські будівельники заявили, що генпідрядник не оплатив виконані роботи, а той повідомив «Дню», що це «держава не сплатила рахунки», а Борису Колеснікову про це «нічого не відомо»
21 вересня, 2013 - 17:41
ЗАГАЛЬНА ЗАБОРГОВАНІСТЬ ПЕРЕД ПІДПРИЄМЦЯМИ ЛЬВІВСЬКОЇ ТА ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТЕЙ, ЩО ВИКОНУВАЛИ РОБОТИ ДО ЄВРО-2012, — 4,8 МІЛЬЙОНА ГРИВЕНЬ / ФОТО ЄВГЕНА КРАВСА

Підприємці Львівської та Івано-Франківської областей скаржаться, що з ними до сих пір не розрахувалися за послуги, надані в рамках проведення Євро-2012. Про це вчора під час прес-конференції повідомив директор «Прикарпатбудтранс» Іван Боднар. За його словами, загальна заборгованість в сумі 4,8 мільйона гривень існує перед 8 підприємствами, які постачали матеріали та надавали автопослуги з перевезення вантажів під час реконструкції Львівського аеропорту.

«У 2010 році Кабмін без тендеру, одноосібно, визначив генпідрядником реконструкції злітної смуги аеропорту «Донецьку будівельну компанію» (входить в «Альтком»). Відповідно, ця компанія запросила нас, підприємців, взяти участь у цьому будівництві. Ми з великим ентузіазмом погодилися, бо для нас була велика гордість працювати на об’єктах-2012. Ми ніколи не могли подумати, що після підписання акту виконаних робіт із нами забудуть розрахуватися», — резюмував Боднар.

Вже минуло півтора року, каже він, а з підприємцями так і не розрахувалися, хоча останні неодноразово зверталися до «Альткому». При цьому, звертає увагу Боднар, в березні 2013 року генпідрядник надіслав підприємцям-субпідрядникам гарантійні листи, в яких обіцяв повністю погасити заборгованість до кінця квітня. Однак гроші досі не прийшли. А вони дуже потрібні. Як пояснив Іван Боднар, аби вчасно виконати план, компаніям доводилося брати кредити на купівлю нової техніки і платили податки зі ще неотриманого прибутку. І зараз ці кредити слід повертати.

«Я в бізнесі транспортних перевезень 10 років, і вперше сталося так, що нас «кинули», — говорить Роман Демчин, представник ще однієї компанії «Демчина Р.І», якій заборгували кошти.

«Сьогодні я би хотів звернутися до пана Колеснікова, який в той час був відповідальним за будівництво об’єктів Євро-2012, хай він нам відповість через вас, журналістів: куди поділися кошти? Ми знаємо, що держава практично повністю профінансувала ці об’єкти, і на об’єкти Євро-2012 були потрачені шалені кошти. Чому з нами, підприємцями, генпідрядники не зуміли розраховуватися?» — запитує Боднар. Перевірити, куди пішли кошти, бізнес також закликав й інші структури: прем’єр-міністра, Президента і генеральну прокуратуру. Якщо їх не почують, каже Боднар, обдурені підприємці та працівники їхніх підприємств вийдуть на акції протесту.

«День» звернувся до Юрія Громньцького прес-секретаря колишнього віце-прем’єр-міністра з питань Євро-2012, а нині голови парламентського комітету з питань транспорту і зв’язку Бориса Колеснікова. Зокрема, ми поцікавились, чи відомо колишньому головному відповідальному за Євро-2012 про таку проблему. «Мені про це нічого не відомо», — відповів трохи знервовано «Дню» Громницький. Але пообіцяв «дізнатися більше». Також він «порадив» звернутися до адресатів боргового скандалу — «Альткому» та Національного агентства з питань підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Євро-2012.

А от генпідрядник запевняє: не може розрахуватись з івано-франківськими та львівськими будівельниками, бо не має грошей — держава досі не проплатила рахунки. «Причина заборгованості полягає в тому, що держава також не розрахувалося в повному обсязі за виконані «Альткомом» роботи. Заборгованість перед «Альткомом» значно перевищує ті борги, які існують перед субпідрядниками. Оскільки у компанії є обов’язки, то виконуємо їх в міру своїх можливостей. Як тільки держава розрахується, одразу буде погашено борги перед субпідрядниками. Ми в такій же ситуації, як і підрядники. Всі розуміють причини цієї ситуації, але чомусь тільки львівські підприємці нас виставляють в такому світлі. Вони ставлять питання так, ніби то це виключно вина компанії, але вони мають розуміти, що це ситуація така в державі», — розповів «Дню» прес-секретар Донецької будівельної компанії, яка входить в «Альтком» Олена Васіна.

На запитання про гарантійний лист з обіцянкою розрахуватися з боргами вона відповіла, що не володіє цією інформацією. На уточнююче запитання «Дня» про те, яка саме державна структура, відомство чи міністерство заборгувало «Альткому» кошти, яких чекають підприємці, Васіна відмовилась коментувати фінансові борги, бо вона «не знає, на якому етапі виникла затримка коштів». І порадила дивитися відкриті джерела, як-то Інтернет.

У приймальні Національного агентства з питань підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Євро-2012 були менш багатослівні і повідомили «Дню», що голова Нацагенства Володимир Ковалевський зараз не може дати коментар, бо його «немає на місці». «День надіслав офіційний запит на його ім’я. Чекаємо відповідь протягом п’яти робочих днів.

Наталія БІЛОУСОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: