Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / Новини компанiй

26 жовтня, 2012 - 00:00

Бізнес може отримати кредит до 250 тисяч гривень від Фонду підтримки підприємництва

Український фонд підтримки підприємництва оголосив конкурс бізнес-планів на надання мікрокредитів суб’єктам малого підприємництва на суму від 50 тисяч до 250 тисяч гривень. Згідно з опублікованим у газеті «Голос України» у четвер оголошенням, у конкурсі зможуть взяти участь проекти, пов’язані з виробництвом, переробкою і збутом виготовленої продукції, придбанням техніки, обладнання, новітніми технологіями, будівництвом і реконструкцією виробничих приміщень. Мікрокредити надаються строком до трьох років за ставкою 1,5 облікової ставки Національного банку України, що діє на момент укладання договору. Для участі в конкурсі слід до 25 грудня 2012 року подати до Фонду заявку і необхідні документи.

ЄБРР погіршив прогноз зростання ВВП України 2012 року до 1% з 2,5%

Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) погіршив прогноз зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) України 2012 року до 1% з 2,5%. Згідно з аналітичним дослідженням ЄБРР економіки країни, прогноз середньорічної інфляції поточного року покращено до 1,5% з 4%. «Макроекономічне становище України залишається нестійким. Нещодавні прояви нестабільності у світі та Європі, а також зниження обсягу позик і боргового навантаження банками ЄС негативно вплинули на економіку України... Дефіцит державного бюджету збільшується в міру того, як влада нарощує соціальні витрати перед запланованими на жовтень парламентськими виборами... Існує високий ризик девальвації обмінного курсу, що може негативно вплинути на фінансовий сектор», — наголошується в аналітичному дослідженні. За оцінкою ЄБРР, повернення країни до високих докризових темпів зростання малоймовірне без глибоких структурних реформ. «Очікується, що темпи зростання в 2012—2013 рр. будуть, як і раніше, невисокими, на рівні приблизно 3%, оскільки потенціал, що залишився після кризи, вже використано, умови у зовнішньому середовищі залишаються складними, а банківське кредитне фінансування обмежене. У більш довгостроковій перспективі можливість прискорення зростання здебільшого залежатиме від зовнішнього попиту, а також від здатності керівництва країни забезпечити надійну стабілізацію фінансової системи, проводити контрциклічну макроекономічну політику на основі плаваючого обмінного курсу, а також залучати значні обсяги внутрішніх і зовнішніх інвестицій», — підкреслюється в дослідженні. Експерти ЄБРР також називають одним із найбільш пріоритетних завдань створення більш сприятливого бізнес-клімату в Україні. «Необхідна реформа судової системи, яка забезпечить справедливість процедур урегулювання господарських суперечок, а також деполітизація господарських судів. Уряд повинен забезпечити ефективну реалізацію вжитих останніми роками всіляких заходів, спрямованих на підвищення ефективності управління і зменшення корупції», — вважають експерти ЄБРР.

Юрій БОЙКО: Україна отримала «політичну згоду» від Азербайджану та Туреччини щодо участі в будівництві газопроводу TANAP

Про це міністр палива та енергетики повідомив учора в розмові з «Днем». «На політичному рівні Президент України провів переговори з главами Туреччини та Азербайджану. І вони запевнили, що підтримують наше бажання брати участь в консорціумі. Але конкретні переговори ми тільки починаємо», — зауважив міністр. За його словами, сторони вже почали обговорення деталей проекту. «Ми отримали згоду азербайджанської та турецької сторони і на урядовому рівні зараз ведемо переговори з учасниками консорціуму щодо комерційної та економічної складової. Свої пропозиції ми відправили і чекаємо на відповіді від наших колег», — сказав Бойко. Міністр відзначив, що реалізація цього проекту дозволить Україні суттєво посилити енергетичну безпеку. «Це нам дасть більші об’єми газу в нашій газотранспортній системі. І це дуже важливо», — повідомив Бойко. З його слів, зокрема, йдеться про можливість отримувати близько 10 мільйонів метрів кубічних природного газу. «Ми зараз лише на початку шляху. Це будуть непрості переговори», — підкреслив «Дню» міністр. Тож на разі, зауважив він, ще рано говорити, яку частку в консорціумі отримає Україна, повідомляє Наталія БІЛОУСОВА, «День».

Газета: 
Рубрика: