Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Труби в... подарунок

Експерт: «...влада Києва та компанія ДТЕК продовжують приховану приватизацію стратегічних енергетичних комунікацій столиці»
12 лютого, 2014 - 13:21

Київська міська державна адміністрація розглядає можливість передання «Київенерго» у власність об’єктів електроенергетичного господарства взамін на перекладання труб тепломереж. Про це заявив перший заступник глави КМДА Анатолій Голубченко. «Ми зараз розглядаємо питання щодо розрахунку з «Київенерго» невід’ємним майном за те, скільки коштів він вклав у перекладання наших труб», — сказав чиновник.

•  «Труби залишаться власністю міста, а ми щось натомість на таку ж суму з електроенергетики передаємо «Київенерго» у власність, щоб не платити йому з бюджету кошти за це поліпшення», — додав Голубченко. За його словами, щойно «Київенерго» отримає таке рішення сесії Київради, наступного року закладе набагато більше коштів на перекладання мережі.

Юрій КОРОЛЬЧУК, член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій:

— Намір влади Києва передати компанії «Київенерго» (що входить до групи ДТЕК Ріната Ахметова) об’єкти електроенергетичного господарства взамін на перекладання труб тепломереж — це акт відвертого шкідництва для економіки столиці України.

Така дія не матиме нічого спільного з поліпшенням якості обслуговування киян у сфері тепло- й електропостачань. Для компанії ДТЕК це буде ще однією «здобиччю» у сфері енергетики України. Фактично ми є свідками того, як влада Києва й компанія ДТЕК входять у «змову» й продовжують цього разу приховану приватизацію стратегічних енергетичних комунікацій столиці.

•  Адже елементи електроенергетичного господарства й труби тепломереж — це різні за своєю функціональністю об’єкти. Купуючи «Київенерго», компанія ДТЕК абсолютно чітко розуміла, що не купує теплові й електричні мережі, передані їй в оренду до 1 січня 2018 р.

І до цього часу «Київенерго» має підтримувати мережі в робочому стані (зокрема модернізувати). Але тепер ДТЕК не хоче це робити «безкоштовно». І киянам пропонують ще додатково заплатити ДТЕК за модернізацію теплових мереж — віддати частину електрооб’єктів. Високою є ймовірність того, що вартість цих об’єктів буде занижена.

•  Так, ситуація з мережами й тарифами на тепло й електроенергію в Україні дуже складна й вимагає термінового розв’язання. Але Ріната Ахметова ніхто не примушував купувати «Київенерго». Тарифи ніхто підвищувати не обіцяв, як ніхто й не обіцяв продавати теплові й електричні мережі.

•  Хоча вихід із цієї ситуації саме в тому, щоб або провести приватизацію теплових і електричних мереж, або віддати їх у концесію. Але, знов-таки, без підвищення тарифів сенсу в приватизації й концесії не буде.

При цьому ДТЕК розуміє, що підвищення тарифів не врятує компанію «Київенерго». Навпаки, це лише завдасть збитків особисто власникові ДТЕК Рінату Ахметову. У першу чергу у зв’язку з тим, що соціально незахищені верстви населення припинять сплачувати за рахунками «Київенерго».

•  Але таким хитрим чином фактично забирати «безкоштовно» частину майна киян — це демонстрація абсолютної корпоративної соціальної безвідповідальності.

Дійсно, заборгованість Києва перед «Київенерго» за різницею в тарифах на тепло для населення становить 2 млрд грн., а борг «Київенерго» перед «Нафтогазом» досяг позначки 3,1 млрд грн. Це свідчення кризи передусім усього паливно-енергетичного комплексу України, але не привід для продажу ДТЕК ще якихось об’єктів. Київ і так уже втратив можливість впливати на більшість процесів у електричному й тепловому господарстві столиці.

Алла ДУБРОВИК, «День»
Газета: 
Рубрика: