Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Півдню України дадуть воду

Експерт: Сільгоспвиробники мають контролювати будівництво систем зрошування, в іншому разі — є ризик передачі Каховського каналу в приватні руки
12 лютого, 2014 - 13:35
ФОТО NEWSRADIO.COM.UA

Міністерство аграрної політики і продовольства України (Мінагропрод) працює над впровадженням інвестиційного проекту з відновлення систем зрошування на Півдні країни.  Про це вчора повідомив в. о. глави Мінагропрода Микола Присяжнюк. «Ми робимо пілотний проект, який передбачатиме зрошування на площі 250 тисячах га», — пояснив він.  За  попередніми оцінками, вартість будівництва такої системи зрошування становитиме $1,2 мільярда.

Хто ж займатиметься зрошуванням на Півдні України? Раніше керівник Мінагропрода говорив про залучення з Китайського експортно-імпортного банку $3 мільярдів на ці цілі, однак кредитну угоду так і не підписали. Зараз же він заявив, що для фінансування проекту буде проведено тендер серед інвесторів. Як очікується, в ньому братимуть участь Китайський експортно-імпортний банк, Європейський банк реконструкції та розвитку, Експортно-імпортний банк США. Якщо  вірити Присяжнюку, то  вже наступного тижня проект постанови про реалізацію пілотного проекту на базі Каховського каналу  винесуть на засідання Кабінету міністрів. «Там не треба повертати міжгосподарські мережі від сільських громад до державної власності», — пояснив в. о. глави Мінагропрода. Отже затримки з проектом не буде.

Як вплине на роботу регіону реалізація цього проекту?  Про це «День» запитав у президента Союзу сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів Івана ТОМИЧА:

— Нові системи зрошування потрібні не лише Півдню, але й усій Україні, особливо, якщо врахувати швидку зміну клімату. Однак вплив на регіон озвученого проекту неоднозначний, на разі не зрозумілі деталі  його  реалізації.  Про що йдеться? Існує ризик втрати Каховського водоканалу. Це  один з найбільш можливих негативних наслідків. Якими будуть  умови реалізації проекту, хто виступить гарантом і зрештою контролером над побудованою системою зрошування,  зокрема і над водоканалом? У мене багато запитань без відповідей. Щоб не допустити передачі каналу в приватні руки, треба створити  об’єднання сільськогосподарських виробників. І тоді вони мають виступити  гарантом здобуття і освоєння цього кредиту. Лише тоді кредит буде безпечним, адже українські фермери і сільгоспвиробники контролюватимуть повернення і використання фінансових ресурсів, а також збереження рівного доступу до водоканалу.

Наталія БІЛОУСОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: