Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Без святкування, але з урочистостями

У Львові відзначили найактивніших городян: медсестру Марію Матвіїв, мистецтвознавця Василя Овсійчука та співачку Руслану Лижичко
6 травня, 2014 - 11:35
У Львові відзначили найактивніших городян
СПІВАЧКА РУСЛАНА ОТРИМАЛА ЗВАННЯ «ПОЧЕСНИЙ ГРОМАДЯНИН МІСТА» ЗА АКТИВНУ ГРОМАДЯНСЬКУ ПОЗИЦІЮ / ФОТО ЮРИЯ ДЯЧИШИНА

«День» уже повідомляв про те, що міський голова Львова через жалобу в країні скасував усі святкові заходи, що приурочено до 758-го дня народження міста. Попри це, у Львівській міській раді з нагоди Дня міста відбулися збори, на яких традиційно — подяками, дипломами та почесними відзнаками нагородили найактивніших городян. Серед відзначених за активну громадянську позицію, сумлінну працю у дні боротьби за волю і єдність України — приватні підприємці та чиновники ЛМР, юристи, медики, викладачі львівських вишів і координатори львівського Євромайдану.

Почесне звання «Львів’янин року» отримала медсестра Львівського обласного центру медичної допомоги та медицини катастроф Марія Матвіїв — за особистий приклад, відвагу та мужність під час протестних акцій на Майдані в Києві. Нагадаємо, що Марія Анатоліївна від кінця листопаду кілька разів разом із чоловіком була на столичному Майдані. 20 лютого приїхала до Києва вп’яте — коли з новин дізналася, що в столиці відстрілюють людей. Навмисно не одягала медичного жилета — щоб не бути мішенню для снайперів. Допомогла на Інститутській кільком пораненим (про медсестру, яка вразила світ героїзмом, читайте у «Дні», №60 від 3 квітня 2014, стаття «Марія Матвіїв: «Не так швидко, як хотілося б, але в нас все вийде». — Ред.).

Почесну нагороду — Орден Лева за вагомий внесок у формування мистецької традиції, високий рівень професійної майстерності, підготовку нового покоління митців від львівської громади і з рук міського голови Львова отримав патріарх українського мистецтва, педагог, завідувач відділу мистецтвознавства Інституту народознавства НАН України, лауреат Національної премії імені Т. Шевченка та академічної премії імені І. Франка, член-кореспондент АМУ Володимир Овсійчук (1924 р.н.) «Ця нагорода несподівана для мене, але вона мені найдорожча, — зазначив під час урочистостей орденоносець. — Живемо у такі дні, коли кожний з нас перевіряє себе на патріотизм, на любов до свого народу, до свого міста. Я переживав за своїх студентів, які були на Майдані, — це радість майбутньої мистецької України. Добре, що вони повернулись неушкоджені. Незабаром буде їхня виставка. Любімо і гордімося своїм містом».

Звання «Почесний громадянин міста» за активну громадянську позицію отримала екс-львів’янка співачка Руслана. «По всьому світу ми з гордістю кажемо, що ми — львів’яни, що ми — зі Львова, що в нас є прекрасне місто, яке ми любимо усім серцем... Молитимуся за кожного львів’янина — як за рідного брата та рідну сестру. Дякую, що ви в мене є», — зазначила на зібранні у Львівській міській раді відтепер почесний громадянин міста Львова Руслана Лижичко.

Тетяна КОЗИРЄВА, «День», Львів
Газета: 
Рубрика: