Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Вони боролися за самостійну Україну

На Сумщині відкрили меморіальну дошку на честь «Братства тарасівців»
24 вересня, 2014 - 13:14
ФОТО ГЕННАДІЯ ІВАНУЩЕНКА

У селищі Глинськ Сумської області відбулося урочисте відкриття меморіальної дошки «Братству тарасівців», ініціював встановлення якої Центр національного відродження.

Саме тут, у Глинську, влітку 1891 року було закладено основу унікального документа — програми, в якій уперше поставлено за політичну мету здобуття самостійної України. Учасники Братства — таємної студентської організації — присягнули на могилі Тараса Шевченка «всіма засобами поширювати серед українців безсмертні ідеї Великого Кобзаря», серед яких найперша та найголовніша — ідея про вільну Україну.

До засновників «тарасівців» належали: Віталій Боровик, Борис Грінченко, Іван Липа, Микола Міхновський, Володимир Шемет. Крім культурної діяльності (поширення української мови в родині, установах, школах, навчання дітей української грамоти, доповідей, культивування ідей Шевченка), «тарасівці» висунули політичні постулати визволення української нації з-під російського панування, повної автономії для всіх народів Російської імперії та соціальної справедливості.

Серед основних положень — самостійна суверенна Україна: соборна й неподільна, «від Сяну по Кубань, від Карпат до Кавказу, вільна між вільними, рівна між рівними, без пана і хама, в будучому без класової боротьби». Про це нагадав гостям свята громадський діяч, головний редактор офіціозу ОУН «Шлях Перемоги» Віктор Рог, який безпосередньо доклав зусиль для вшанування пам’яті «тарасівців». Під звуки Державного Гімну національний стяг було знято з пам’ятного знака. Честь урочисто відкрити дошку надали глинській школярці та Вікторові Рогу. Віднині це — знак пошани до тих, хто присвятив своє життя Україні. Це також і нагадування нам, сучасникам, що ми не маємо права зрадити ідеали української державності.

Алла АКІМЕНКО, Суми
Газета: 
Рубрика: