Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / Суспільство

20 вересня, 2012 - 00:00

Лікарню для горян на Буковині відвідає посол Японії

Містечко Вижницю Чернівецької області, звідкіля був родом Назарій Яремчук, на початку наступного тижня відвідає Надзвичайний і Повноважний Посол Японії Й. В. Саката Тоічі. Він передасть районній лікарні обладнання, одержане у рамках Програми безвідплатної допомоги проектам людської безпеки «Кусаноне», яку здійснює уряд Японії. Минулого року головний лікар ЦРЛ Вижниці  Т. Лучик довідався про грантову програму, що є частиною допомоги Японії розвиткові України. Разом із Чернівецьким благодійним фондом «Подаруй дитині життя» в лікарні розробили власний проект і — виграли. У грудні минулого року сертифікати на отримання першої партії сучасного лікувально-діагностичного обладнання Т. Лучик та президент Фонду Ф. Федорович одержали в Посольстві Японії. Тоді ж пан Посол пообіцяв особисто відвідати лікарню. Сукупно фінансова допомога уряду Японії для поліпшення медичного обладнання районної лікарні Вижниці складе майже 95 тисяч доларів США. Цікаво, що візит пана Посла збігається з солідною урочистою подією. Цими днями Вижницькій лікарні виповнюється сто років від дня заснування: вона є однією з найстаріших на Буковині, повідомляє Анна ГАРГАЛЯ, Чернівці.

Учора з Єрусалима до Києва вперше прибула Плащаниця Пресвятої Богородиці

На прохання Блаженнішого митрополита Володимира та з благословення Патріарха Єрусалимського Феофіла III з 19 вересня по 19 жовтня 2012 року в Україні перебуватиме Плащаниця Пресвятої Богородиці, повідомляє сайт Української православної церкви. У Києві, в Спасо-Преображенському соборі, її можна побачити до 24 вересня, потім святиня відвідає інші єпархії УПЦ. Поклонитися Плащаниці зможуть віруючі Полтави, Харкова Донецька, Луганська, Дніпропетровська, Запоріжжя, Білої Церкви, Житомира, Тернополя, Почаєва та Львова. Плащаниця Пресвятої Богородиці зберігається в Єрусалимі в Гефсиманській обителі, так званій Малій Гефсиманії, розташованій навпроти входу до Храму Гроба Господнього. Створення Плащаниці відносять до 1830—1840 рр. Святиня являє собою вирізане по контуру зображення Божої Матері. Щороку в день Успіння Божої Матері саме ця Плащаниця переноситься Хресною ходою до Гефсиманії, де гробниця Божої Матері.

Здай кров — подаруй життя. У Львові триває донорська акція

Львівське міське управління охорони здоров’я вже втретє проводить акцію «День донора серед медичних працівників», яка перебігає під гаслом Beatus, qui prodest, quibus potest, що перекладається з латинської «Щасливий той, хто може комусь допомогти». Очільник львівської медицини Володимир Зуб здав кров у перший день заходу, який триватиме до 17 жовтня, та звернувся до медиків із проханням згуртуватися навколо ідеї донорства й власним прикладом довести, що кожен може врятувати людське життя: «Потреба медзакладів у компонентах і препаратах крові зростає з року в рік, а запаси крові набагато менші від потреби, оскільки донорство в Україні переживає значний спад, і загальне число донорів зменшилося за останні 15 років майже удвічі. На жаль, мусимо констатувати, що в Україні 90 відсотків донорів — родичі хворих». Нагадаємо, що акція стартувала 2009-го, і тоді до донорства зголосилися 215 лікарів та медсестер. Рік тому безкоштовно здали кров 264 медичні працівники. Медики тлумачать: термін «донорство» означає «дарувати», а кров передусім потрібна для потерпілих від опіків та травм, при проведенні складних операцій, при важких пологах, хворим на гемофілію та анемію — для підтримки життя. Донорська кров життєво необхідна онкологічним хворим при хіміотерапії. Кожен третій житель Землі бодай раз у житті потребує донорської крові, повідомляє Тетяна КОЗИРЄВА, «День», Львів.

У православному таборі на Волині оздоровлювали онкохворих дітей

Остання літня зміна у таборі «Стежина добрА» була цього року незвичайною. Якщо п’ять попередніх були і традиційними, і з новинками, наприклад, відпочивали разом православні діти зі Словаччини й Волині, а одна зі змін була спортивно-туристичною, то шоста прийняла хлопчиків і дівчаток, які перехворіли онкологічними захворюваннями. Пройти реабілітацію їм просто ніде, бо їх не приймають у звичайні оздоровчі табори. У Волинській єпархії Української православної церкви, котра разом із благодійним фондом «Стопрак» організувала прийом дітей у таборі, кажуть, що слабкий імунітет та наслідки перенесених хіміотерапій постійно нагадують про себе. Деякі з цих дітей ходять у школу, інших вчителі навчають вдома, усі вони потребують особливої опіки і просто хочуть бути такими, як інші діти. Дуже важливою для них є не фізична, а саме психологічна реабілітація, адже після перенесених страждань їм важко адаптуватись до нормального життя, звикнути з думкою, що хвороба позаду, вони часто бувають нервовими, не звикли, щоб батьки їм у чомусь відмовляли, бояться, що хвороба повернеться. На особливу зміну у православний табір запросили не лише дітей, які потребують реабілітації, а й їхніх братиків та сестричок, бо хвороба часто відділяє їх від сім’ї і загострює стосунки з рідними. Табір «Стежина добрА» є хорошим місцем для реабілітації таких діток, тут вони не просто відпочивають, а, пройнявшись монастирською атмосферою, стають духовно міцнішими, вчаться перемагати себе, довіряти Богу та Його волі. Оздоровлювалися діти під наглядом завідуючого відділенням гематології Волинської обласної дитячої клінічної лікарні Сергія Миронюка. Діти, може, вперше у житті збирали у лісі гриби, а також мали спортивні ігри, майстер-класи з вітражу, виготовлення мотанок, оформлення декоративних свічок, у гості до них приїжджав Губка Боб і... шоколадний фонтан. Уже понад рік волонтери Волинської єпархії відвідують відділення гематології лікарні і проводять там уроки арт-терапії. Недарма і назва табору звучить не як «Стежина дОбра», а як «Стежина добрА», повідомляє Наталія МАЛІМОН, «День», Луцьк.

Газета: 
Рубрика: