Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Iноземним компаніям спростять доступ до землі

Депутати розширили коло осіб-покупців несільськогосподарських угідь
20 вересня, 2012 - 00:00
УХВАЛЕННЯ ЦЬОГО ЗАКОНУ РАЗОМ ЗІ СТВОРЕННЯМ ЗЕМЕЛЬНОГО БАНКУ ЗАЛУЧИТЬ У СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИЙ СЕКТОР ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ ЗНАЧНІ ІНВЕСТИЦІЇ ... / ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроект, який передбачає розширення кола осіб, котрі можуть купувати землю несільськогосподарського призначення. Таке право дістали підприємства, у статутному капіталі яких є іноземна інвестиція (спільні підприємства, підприємства з іноземними інвестиціями), а також міжнародні урядові й неурядові організації.

За ухвалення в першому читанні цього законопроекту (№11128 «Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо набуття права власності на землю»), зареєстрованого в парламенті 31 серпня 2012 року, проголосували 233 народні депутати.

Головна мета документа — встановлення на законодавчому рівні можливості придбання у власність земельних ділянок із земель державної й комунальної власності юридичними особами, створеними згідно із законодавством України та інших держав.

Тож покупцями землі можуть бути іноземні підприємства; підприємства, у статутному капіталі яких є іноземна інвестиція; юридичні особи, створені відповідно до законодавства іноземних держав; іноземні держави; міжнародні урядові й неурядові організації.

На думку партнера Адвокатського об’єднання «Волков и партнеры» Романа ДРОЖАНСЬКОГО, ухвалений законопроект містить істотний дефект, який пропонує внести до статті 82 Земельного кодексу положення, що позбавляє юридичних осіб права отримати у спадок земельну ділянку сільгосппризначення. Отже, юридичним особам, як українським, так і іноземним, можуть відмовити в праві діставати у спадок земельні ділянки сільськогосподарського призначення. «Такого права будуть позбавлені не лише іноземні юридичні особи (як це передбачено чинною редакцією Земельного кодексу), а й сільськогосподарські підприємства, науково-дослідні установи, навчальні заклади, яким законодавство дозволяє володіти землею сільськогосподарського призначення», — зазначив Дрожанський.

Головним же нововведенням законопроекту, на його думку, є надання українським юридичним особам, акціонерами (учасниками) яких є іноземні фізичні та юридичні особи, права придбання земельних ділянок несільськогосподарського призначення в Україні.

Цей закон разом із законом про створення земельного банку, як вважають експерти, дасть змогу розширити коло потенційних інвесторів у сільськогосподарський сектор економіки. Нагадаємо, що закон про земельний банк (№143 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності») було ухвалено нещодавно, і він має набути чинності з 1 січня 2013 року. Ним передбачено створення Державного земельного банку, який повинен надавати сільськогосподарським підприємствам кредити до 5% ставки Нацбанку.

Наталія БІЛОУСОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: