Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Арт-терапія у бомбосховищі

Незвичний проект психологічної допомоги дітям у зоні боїв підготував ЮНІСЕФ спільно з волонтерами
4 лютого, 2015 - 11:43

Тисячі дітей на Донбасі ховаються від війни у підвалах та бомбосховищах. За даними ЮНІСЕФ, лише у Донецьку у різних сховках під час сильних артилерійських обстрілів переховується близько тисячі дітей. Якими будуть діти після довгих днів і ночей, проведених у  бомбосховищах, з якими думками житимуть, як долатимуть свій страх перед війною, чи, може, перед мирним життям?

Щоб частково полегшити переживання цих дітей, навчити жити їх в умовах війни, Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) спільно з МГО  «Молодіжна ініціатива міст» підготував проект термінової психологічної допомоги дітям, які мешкають на період бойових дій у Донецьку та області. Уже завершився відбір 30 психологів та 20 волонтерів для роботи — психологічної, корекційної, у формі різних художніх занять та особистих бесід — з дітьми прямо у бомбосховищах. Голова «Молодіжної ініціативи міст» Юлія Овчиннікова зауважує, хоч команда і сформована, план роботи написаний, та говорити, що фахівці вже працюють з дітьми, зарано. Чекають слушного часу, коли зможуть доїхати безпосередньо до бомбосховищ, чекають хоча б тимчасового затишшя у зоні АТО.

— У нас працюють на місцях представники організації, журналісти, вони знають ситуацію у районах, ми щодня з ними зідзвонюємося, моніторимо ситуацію. Як тільки повідомлять про можливість виїзду наших психологів та волонтерів у бомбосховища, одразу поїдемо, — продовжує Юлія Овчиннікова. — У нас повністю розроблено план дій, є проект бомбосховищ міста. Ми віддавали перевагу практикуючим психологам саме з Донецька, бо дуже проблематично буде в’їжджати у місто, там і нині з цим складна ситуація. Самі ж заняття проводитимемо прямо на території бомбосховищ, щоб зняти напругу у дітей, адаптувати їх до приміщення. Крім того, буде індивідуальна психологічна корекція для батьків. Передусім будемо брати дітей із багатодітних та соціально незахищених категорій, тобто сиріт, діток із неповних сімей.

Два-три психологи працюватиме із групою з 20 осіб. Першу поїздку планують робити для зняття загальної напруги, а наступні спрямують на індивідуальну роботу з дітками. Спостерігатимуть, як змінюється психологічний стан кожної дитини, відповідно до нього підбиратимуть корекційні заняття.

Проект психологічної підтримки дітей розраховано до квітня цього року, але потреба в ньому, очевидно, залишиться ще на багато місяців уперед. Тому ініціатори проекту впевнені, що він існуватиме значно довше. Тим паче, що вже надійшли звернення від психологів з інших регіонів України, які пропонують підтримувати дітей переселенців. Тих, хто вже сховався від війни не у підвалі, а в мирному місті. Так, психологи з Кременчука, Києва та Харкова вже готові до роботи з ними.

Наразі усі зусилля спрямовано на Донецьк, якщо все вдасться, до проекту долучаться Макіївка, Ясинувата та Іловайськ, де дітям теж несолодко живеться.

— Я сама з Донецька, була там у період обстрілів, зараз виїхала з міста, але в мене залишилися батьки та родичі, є 11-річна племінниця, я розумію, що це таке, — розповідає Юлія Овчиннікова. — Якщо не стабілізується ситуація, можливо, розпочнемо аж у березні. Коли ми шукали команду, попередили, що виїжджатимемо лише у спокійні дні, якщо буде загострення, чекатимемо, жодного психолога та волонтера наражати на небезпеку не можемо.

Проект впроваджуватимуть за кошти ЮНІСЕФу, громадська ініціатива виграла їх як грант від міжнародної організації. Натомість Дитячий фонд ООН наприкінці минулого року подав заявку на додаткове фінансування розміром 32,4 мільйони доларів. Частково ці кошти підуть на гуманітарну допомогу тим родинам, які перебувають у зоні конфлікту. Засоби гігієни, зимовий одяг для дітей — у переліку того, що придбає міжнародний фонд для цих сімей. А організатори проекту психологічної підтримки нині розмірковують над тим, які подарунки ще підготувати для дітей, що ховаються по підвалах та бомбосховищах. Обіцяють залишати дітям все, що привезуть для занять арт-терапією. Та є бажання підбадьорити їх ще, наскільки це можливо в умовах війни.

Інна ЛИХОВИД, «День»
Газета: 
Рубрика: