Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Нотатки на глобусі»: Каталонія

На Першому Національному, в суботу, 14 березня, об 11.30
12 березня, 2015 - 19:48
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Каталонія. Найбагатший регіон Іспанії. Тут мешкає сім з половиною мільйонів населення і, за соціологічними опитуваннями, половина з них мріє про незалежність краю. Такий настрій каталонців тут називають «романтичним націоналізмом». І справді, на землі античних храмів та середньовічних лицарських замків, величних монастирів та мавританських мечетей романтикою пройняте геть усе! Завітайте до села Сіурана, де кожна вуличка — наче сувенірна листівка...

Сорок років по тому, як упала остання мусульманська фортеця — а було це ще у XII столітті, — король Каталонії Альфонсо попросив ченців із французького картезіанського ордену збудувати тут монастир. Місце для нього підказали пастухи. Вони начебто бачили, як щоранку з цих скель спускаються на землю ангели, а ввечері повертаються назад на небеса. Монастир назвали «Скала Деї» — в перекладі це означає «сходи до Бога». Відчуйте небесну музику в наймальовничішому куточку Каталонії!

Вино в Каталонії — це справжній національний символ. Як його правильно зберігати, як відкорковувати, як дегустувати і як ним смакувати, кожен каталонець знає з дитинства.

Тут завжди жили за власними правилами і не корились завойовникам. Каталонське місто Таррагона, наприклад, ще на початку нашої ери проголосило себе... другою столицею Римської імперії. Тут не воювали, а розважалися. Відтоді — це місто свят і карнавалів. Разом із програмою «Нотатки на глобусі» пориньте у вир яскравих та веселих каталонських фестивалів.

Здійсніть подорож до Каталонії разом із Першим Національним у суботу, 14 березня, об 11.30.

Надія БАЗІВ
Газета: 
Рубрика: