Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Автора «Листа з фронту» звільняють у запас

Полковник Віктор Покуса: «Могли щось запропонувати, але не запропонували...»
24 березня, 2015 - 17:34
Полковник Віктор Покуса (в центрі) з бойовими побратимами-добровольцями з 20-го батальйону
Полковник Віктор Покуса (в центрі) з бойовими побратимами-добровольцями з 20-го батальйону

Начальника штабу 20-го окремого мотопіхотного батальйону, полковника Віктора Покусу, який виступив на сторінках газети «День» з резонансним листом до керівництва України, звільняють у запас. «Вчора прийшов наказ про звільнення в запас. Мене повинні демобілізувати до 12 квітня», - повідомив він у телефонній розмові з кореспондентом «Дня».

Полковник В.Покуса відслужив в українській армії 22 роки, брав участь у миротворчому контингенті в Боснії і Герцеговині. Коли почалася війна на Донбасі, бойовий офіцер, за його словами, вирішив «не відсиджувалися на пенсії» і вступив добровольцем у 20-й батальйон територіальної оборони. Бійці його батальйону, який брав участь у визволенні населених пунктів Донбасу, і зараз несуть службу в Авдіївці. За час перебування в зоні АТО, В.Покуса не тільки багато пережив і побачив, але й намагався аналізувати причини прикрих невдач української армії. Він упевнений, що Збройні сили України, які отримали досвід у боях, здатні виконати будь-яке завдання і очистити Донбас від ворога. Плодом його роздумів став відкритий лист до Президента, прем'єр-міністра та голови Верховної Ради України, а також до політичного і військово-експертного співтовариства.

«Лист з фронту» до керівництва держави, який газета «День» оприлюднила 12 березня 2015 року, став приводом для безпрецедентного заходу. Після ознайомлення з резонансним листом, де полковник відкрито і гостро розповідає не тільки про проблеми в армії, а й про шляхи їх вирішення, Рада реформ національної безпеки і Центр досліджень армії, конверсії та роззброєння провели 19 березня в «Укрінформі» круглий стіл на тему «Невідкладні заходи щодо підвищення обороноздатності України в умовах агресії з боку Росії». Важко пригадати, коли такий cклад експертів збирався разом. Результатом круглого столу стало спільне обговорення влади та експертів 24 березня можливості створення центрального виконавчого органу, який би опікувався переозброєнням українських військових, налагодив справжню роботу оборонної промисловості та міжнародне співробітництво у цій сфері.

Незважаючи на запрошення, сам автор листа на цьому заході присутнім бути не зміг. «Офіційна причина - ситуація на фронті. Я людина військова, без розпорядження командира не можу покинути розташування частини», - пояснив начальник штабу.

На питання про те, яка реакція була на публікацію листа в столичній пресі у безпосереднього командування, В.Покуса повідомив: взагалі-то ніякої, «мовчок». «Зробили вигляд, що нічого не сталося». Було, щоправда, два-три дзвінки від кадровиків, мовляв, «яке бачення майбутнього». «Формально після закінчення року мене треба звільнити, - пояснив полковник. - Могли щось запропонувати, але не запропонували». Таким чином, вже в найближчі дні питання буде вирішено. Виходить, досвідчені і перевірені офіцери українській армії не потрібні? І це при тому, що Президент заявляє: «Треба змінити тактику призначення командирів - виявиш себе в бою, підеш на вищі посади. Тільки ті командири, які пройшли з бійцями випробування на полі бою, заслуговують бути командирами», - цитує прес-служба главу держави. А як на ділі?

Тепер полковник В.Покуса, за його словами, планує зайнятися «суспільно-політичною роботою». Правда, якою саме - поки не знає. Опублікований у газеті «Лист з фронту», за його словами, прочитали багато бійців 20-го мотострілецького батальйону та інших підрозділів, що знаходяться на передовій. «Хлопці читали і сказали, що все правильно написано», - скромно сказав Віктор Васильович. Полковник прийняв запрошення газети стати гостем «Дня» і твердо пообіцяв, що в найближчому майбутньому разом з побратимами приїде до Києва і зустрінеться з журналістами «Дня».

Вадим РИЖКОВ, «День», Дніпропетровськ
Рубрика: