Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Нові перепустки — давні проблеми

Сьогодні починає працювати електронна система контролю вздовж лінії зіткнення в Донецькій та Луганській областях
25 березня, 2015 - 11:48

У тестовому режимі систему запустили 20 березня. Прес-служба СБУ повідомила, що оновлений порядок контролю за переміщенням осіб, транспорту й вантажів на Донбасі зменшує втручання чиновників у видачу дозволів. Тепер люди можуть не ризикувати в поїздках зоною АТО, щоб подати заяву на дозвіл, також мають зникнути черги на подачу документів.

Перелік документів для отримання перепустки не змінився: громадяни надсилатимуть електронною поштою заяву, фотографії особи, скановані копії паспортів, техпаспортів тощо. Ці дані оброблятимуть і вноситимуть в електронний реєстр. Відповідь про дозвіл люди отримуватимуть на електронну скриньку протягом десяти днів. «Заяви та документи також можна надсилати поштою або, як і раніше, надавати особисто до координаційного центру в Краматорську чи груп, які оформляють дозволи», — повідомляє сайт СБУ. Після отримання дозволу запитувач перетинає пункт пропуску, при цьому пред’являє лише документ, що засвідчує особу.

Олександр ГОРБАТКО, головний координатор громадської організації «Донбас-SOS»:

— На сайті СБУ розміщено електронні адреси, на які треба відправляти пакети документів. Один із наших волонтерів виявив, що одна з цих адрес не працює. Тоді він зателефонував на «гарячу лінію» Служби безпеки України, просив пояснити, чому так відбувається. Отримав сувору відповідь від працівника СБУ, вийшла словесна перепалка.

Наразі ми не можемо зрозуміти, наскільки зміниться система отримання перепусток. Ці документи робитимуть ті ж люди, що й раніше. Це нагадує відхід від «заплямованої» системи до системи з такими ж умовами, але під іншою назвою. Ми збиратимемо інформацію щодо роботи електронної системи контролю, зокрема за допомогою нашої «гарячої лінії».

Електронна система перепусток — для тих, у кого є Інтернет, а ним не всі користуються. Також треба мати сканер, щоб відправити документи. Це створює величезні проблеми. Взагалі, у системі контролю лишається багато «але». Наприклад, хтось втратив паспорт. Щоб отримати новий, треба потрапити на територію, підконтрольну Україні. Але виїхати без паспорта людина не може, вона приречена лишатися на території, непідконтрольній Україні. Або лежачі люди...

Важливо, щоб інформацію про те, кому видавати перепустки, опрацьовували люди не в Донецькій та Луганській областях. Це зменшить корупцію. Систему отримання перепусток треба повністю ламати, але для цього потрібна політична воля. Поки ж наші чиновники мають добрі можливості заробляти на цій системі.

Марія ПРОКОПЕНКО, «День»
Газета: 
Рубрика: