Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Найкраща форма протидії – об’єктивна інформація»

Експерти «Дня» — про антиукраїнські виступи на сесії ОБСЄ і те, як на них слід реагувати
8 липня, 2015 - 10:57
сесія Парламентської Асамблеї ОБСЄ
«ОСЬ ВОНА КОМАНДНА ГРА ДРУЗІВ ПУТІНА: ШУФРИЧ ВИСТУПАЄ РОСІЙСЬКОЮ НА ОБСЄ: УКРАЇНА НЕ ВИКОНУЄ МІНСЬКІ ДОМОВЛЕНОСТІ. ІНАКОМИСЛІЄ В УКРАІНІ ПЕРЕСЛІДУЄТЬСЯ, УКРАЇНСЬКА ВЛАДА БОЇТЬСЯ МИРУ БІЛЬШЕ, НІЖ ВІЙНИ, НА ЯКІЙ ВОНА ЗАРОБЛЯЄ. ГРОШЕЙ В ДЕРЖАВИ НЕМА, А ІНВЕСТОРИ ПОКИДАЮТЬ УКРАЇНУ», – ПИШЕ НА СВОЇЙ СТОРІНЦІ У ФЕЙСБУЦІ ГАННА ГОПКО / ФОТО ГАННИ ГОПКО

Попри недопуск спікера Держдуми РФ Сергія Наришкіна на Парламентську Асамблею ОБСЄ та демарш російської делегації, голос Росії все одно «лунає» у Фінляндії. «Друзі Путіна» та... український депутат Нестор Шуфрич виступають проти жорсткої резолюції ОБСЄ щодо Росії. Про це повідомила у своєму Facebook Ганна Гопко. «Ось вона командна гра друзів Путіна. Шуфрич виступає російською на ОБСЄ: Україна не виконує Мінських домовленостей. Інакомисліє в Україні переслідується. Українська влада, на думку Шуфрича, боїться миру більше, ніж війни, на якій вона заробляє. Грошей у держави немає, а інвестори покидають Україну. Депутат з Вірменії відразу підтримав виступ Шуфрича...» — написала народний депутат.

Це підтвердив й інший український делегат — Сергій Висоцький. «Якщо глава вірменської делегації договорився до того, що Крим законно належить Росії, так як вона завоювала його ще 200 років тому, то європейські друзі Путіна поводяться набагато витончено. Ні, звісно, ніхто з європейців не каже про те, що Крим анексовано законно. Але вони просувають інший наратив. Про те, що за відсутності російської делегації не можна розглядати резолюції щодо Росії. Так як наша резолюція, яка засуджує агресію Росії, надто жорстка, отже, нечесно не давати Росії права виправдатися під час сесії. Це, мовляв, розходиться з принципами ОБСЄ», — зауважив пан Висоцький на своєму Facebook. Він додав, що подібну позицію займає швейцарська, частина французької, італійської та німецької делегацій — «в залежності від партійності депутатів, які входять до них». Також пан Сергій повідомив, що у своєму виступі він «спробує сформулювати думку про те, що головне завдання ОБСЄ — це не зберігати спокій усередині самої ОБСЄ будь-якою ціною, а сприяти миру та спокою в Європі, адекватно реагуючи на виклики. «Принципи ОБСЄ — це принципи поваги до міжнародного права, а не до того, хто це право порушує. І головна мета ОБСЄ — вирішувати проблеми, а не робити вигляд, що їх не існує. Росія за рік не зробила нічого для деескалації конфлікту. І це означає, що поступки тільки підштовхнуть агресора до продовження агресії», — наголосив депутат.

Нагадаємо, в Гельсінкі з 5 по 9 липня відбувається щорічна сесія Парламентської Асамблеї ОБСЄ. На ній планується ухвалити декларацію щодо неприпустимості систематичного порушення Російською Федерацією зобов’язань перед ОБСЄ та міжнародних норм. Також, як повідомляє «Радіо Свобода», Україна, від імені якої виступає народний депутат Остап Семерак, представить на сесії доповідь щодо викрадення й незаконного утримання українських громадян у Росії.

«День» звернувся з проханням прокоментувати вплив Росії на ОБСЄ, а також участь «друзів Путіна» в подібних установах і те, як слід Україні реагувати на подібне.

«НЕ ВАРТО ПРИПИНЯТИ ІНФОРМУВАННЯ ГРОМАДСЬКОСТІ КРАЇН ОБСЄ ПРО ТЕ, ЩО ВІДБУВАЄТЬСЯ»

Володимир ОГРИЗКО, екс-міністр закордонних справ України:

— Найкраща форма протидії «друзям Путіна» в таких установах — постійна й об’єктивна інформація про те, що відбувається. Від країн пострадянського простору та західних держав, які на зарплаті Росії не доводиться очікувати, що вони говоритимуть правду.

Тому до цього треба ставитися спокійно. Однак не варто припиняти інформування громадськості країн ОБСЄ (в кожній конкретній державі і на заходах загальноєвропейського характеру) про те, що відбувається, наводити конкретні приклади та факти, щоб ця інформація була доступною. Але я сумніваюся, що будь-яка об’єктивна інформація, яку поширюватимуть наші делегати, матиме серйозний переконливий ефект на тих, хто сидить на зарплаті у Москві.

Що ж до заяв Шуфрича і йому подібних, то представникам більшості потрібно негайно, як записано в конституційній угоді: скасовувати депутатську недоторканність і передати справу до суду.

— Деякі делегати виступають проти прийняття жорсткої резолюції щодо Росії, зважаючи на те, що її представники відмовилися брати участь на сесії через недопуск Наришкіна...

— Фінляндія, як член ЄС, діяла згідно з прийнятим рішенням. Воно абсолютно адекватне і правильне. Голоси про те, що це порушує принципи ОБСЄ лунають з табору тих, хто підспівує Москві. Росія має бути покарана за дії, які суперечать принципам ОБСЄ. Це покарання полягає і в обмеженні для тих, хто приймав відповідні рішення на в’їзд до певних країн.

«ШУФРИЧ У СКЛАДІ ДЕЛЕГАЦІЇ ОБСЄ І ЙОГО УЧАСТЬ У ПАРЛАМЕНТСЬКІЙ АСАМБЛЕЇ ОБСЄ — ГАНЬБА»

Володимир ВАСИЛЕНКО, юрист-міжнародник:

— Найкраще, що можна зробити — спростувати на ПА ОБСЄ всі антиукраїнські нісенітниці, які верз Шуфрич та інші делегати. Шуфрича можна елементарно охарактеризувати як «члена команди Януковича, який сприяв функціонуванню злочинного режиму; як представника російської п’ятої колони та несамостійну політичну фігуру, яка виконує замовлення». Це було би найкращою реакцією.

Включення Шуфрича до складу делегації в ОБСЄ і його участь у парламентській асамблеї ОБСЄ — ганьба. Як це могла допустити парламентська більшість і коаліція? Різка реакція на це має бути і від МЗС. Хоча насамперед відреагувати має керівництво парламенту, зокрема Комітет у закордонних справах.

Я не надавав би великого значення словам вірменського делегата. Вірменія перебуває в залежності від Росії, яка має свою агентуру у Вірменії. Цей парламентар радше, представник російської п’ятої колони. До того ж більшість делегатів дають правильні оцінки російській агресії проти України.

Ігор САМОКИШ, «День»
Газета: 
Рубрика: