Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Народна дипломатія і Україна

Цими вихідними вперше в Києві відбувся Форум Global Ukrainians
14 липня, 2015 - 13:03
ФОТО BUSINESS.UA

«Глобалізація, виклики та нові можливості для України» — такою стала перша назва першого міжнародного Форуму Global Ukrainians, який пройшов цими вихідними в Києві. Українські лідери-експати зібралися, щоб  обговорити існуючий стан народної та культурної дипломатії, а також шляхи її подальшого розвитку. «День» виступив генеральним інформаційним партнером цієї конференції.

За три дні роботи Форуму, на ньому пройшло вісім панельних дискусій, на яких виступило близько 50 спікерів.

За словами ідейної натхненниці цього майданчика — Віолети Москалу, Україна потребує якісних змін. Але щоб вони відбулися, необхідно три ключові фактори. «По-перше, це — політична воля. Ми бачимо, що в громадянському суспільстві вона дуже сильна. По-друге, — це якісна комунікація. А, по-третє, — це освіта. Тому ми ставимо наголос на розвиток таких нових інноваційних, освітньо-комунікаційних «хабів», які би працювали кластерно. Зараз у Києві розвиваються такі «коворкінги» (від англ. — спільно працювати. — Ред.), однак це треба робити і по всій Україні, підключати до цього наш проект Global Ukrainians», — сказала пані Віолета. Вона також відзначила і роль в цьому «Дня», який, до речі, виступив генеральним інформаційним партнером Форуму. «Це для нас надзвичайно актуально. Нам важливо проаналізувати, яку інформацію про Україну отримують за кордоном. На жаль, там не всі пильно слідкують за тим, що відбувається в Україні. Читаючи «День» приходить розуміння, що це не тільки відповідальне газета, але таке, що надає вичерпну і розвиваючу інформацію», — додає Віолета Москалу. До речі, закордонні українці, які приїхали на цей Форум, отримали спеціальні подарунки з Бібліотеки газети «День» – по книзі «Україна Incognita TOP-25» англійською мовою для просування якісного контенту в країнах, де вони мешкають.

Почався Форум Global Ukrainians презентацією волонтерських рухів, які заснували українці в різних країнах світу на підтримку Євромайдану. Учасники форуму погоджуються, що саме Революція гідності дала поштовх багатьом українцям за кордоном почати активно та рішуче діяти. До цих людей належить й голова представництва неурядової організації «Міст ЄС—Україна» у Бельгії Анна Яворська.

«Майдан розбудив українців, в тому числі тих, які живуть за кордоном, і вони стали, навіть самі не знаючи цього, дипломатами своєї країни. Народна дипломатія дуже ефективна, але справа в тому, що Україна тільки стартує в цьому напрямку», — ділиться думками Анна. За її словами, «питання України піднімається в Брюсселі дуже часто». «Українці беруть у цьому активну участь: ходять на всі події, моніторять громадську думку, намагаються представляти інтереси українського суспільства. Під час Майдану першою нашою важливою зброєю були демонстрації, тому що так ми могли так об’єднатися і привернути увагу до України багатьох західних мас-медіа», — говорить Анна Яворська. Не нехтують бельгійські українці й допомогою вітчизняних дипломатів., оскільки в Бельгії — три дипломатичних місії України. Однак найактивніше з українцями, за словами активістки, співпрацює Представництво України при НАТО.

З Анною погоджується й громадська активістка, політолог Катерина КРУК. За її словами народна дипломатія є хоча й «новим явищем» для українців, проте воно надзвичайно важливе, адже «кожен з нас, перебуваючи за кордоном або в Україні, розмовляючи з іноземцями, представляє і будує імідж своєї країни». Водночас, на думку активістки, Україна неефективно використовує цей інструмент.

«Держава практично нас не підтримує. Вона, на жаль, вбачає в нас конкурентів. Ми працюємо і активні тільки через те, що Україна не виконує своїх функцій у деяких сферах або ж виконує їх занадто слабко. Нашому МЗС бракує ініціатив з просування іміджу Україна за кордоном», — додає Катерина Крук.

Директор зі стратегічних комунікацій телеканалу Ukraine Today Лада РОСЛИЦЬКА також вважає, що держава могла би більш активніше підтримувати ініціативи своїх громадян за кордоном. «Протягом останніх 23 років народна дипломатія в Україні абсолютно не розвивалася. Це дуже важливий напрямок, оскільки він дозволяє будувати мости між людьми і культурами на підтримку розвитку власної нації. Утім тепер, за останні півтора року, багато чого відбулося. Також слід мати на увазі, що в Україні і досі сильна п’ята колона Росії у нашій владі. Її треба люструвати і звертати більше уваги на нових членів уряду, які котрі дійсно вірять і хочуть покращувати стан справ України», — вважає Лада Рослицька.

На Форум завітав і координатор та головний аналітик Information Analysis Center Олексій Роговик. Він позитивно оцінює потуги українців допомагати державі створити собі новий, позитивний імідж. А Форум Global Ukrainians — зайве підтвердження створення єдиного механізму, який би об’єднав всіх активних закордонних українців. «Звичайно, завжди хочеться, щоб було краще, але на даний момент та енергія, той потік зусиль українців по всьому світу приніс перші результати. Про Україну знають, її вже сприймають не як «щось, що є складовою іншої держави», а як окреме середовище людей, які об’єднані чимось специфічним і які створили протягом останнього громадянське суспільство, яке має великий потенціал», — відзначив «Дню» пан Олексій.

За словами письменниці та телеведучої Ірени Карпи, «завжди потрібно підтримувати  українців, які живуть за кордоном і зацікавлені в тому, щоб Україна отримала нормальний імідж». Однак, вважає пані Ірена, Україні ні в якому разі не потрібно когось наслідувати — важливо відрізнятися від інших. «Потрібно бути модними і цікавими самим собі, зрозуміти в чому наші «фішки», в чому неподібності з іншими і вже потім це популяризувати. В будь-якому випадку, культурна дипломатія не менш важливіша для іміджу держави, ніж звичайна», — додала Ірена Карпа.

На думку співзаcновника форуму Global Ukrainians Максима Кияка, дуже важливо, щоб він «не перетворився на трьохденну «говорильню», а мав практичні результати. «Якщо ми не знайдемо якісь конкретні пропозиції, то принаймні сформулюємо стратегічну базу. Хочу процитувати одну із гостей: «Зараз фахівців з публічної дипломатії в Україні просто не існує», їх потрібно формувати звідкись, з чогось. Так ми можемо залучати ресурси закордонних українців, але це — ядро. А інтелектуальний і кадровий ресурс потрібно десь брати і готувати. Я не вважаю, що українська публічна дипломатія зовсім не має практичних результатів. Однак необхідно знати про всі ініціативи, які йдуть від людей в різних країнах, щоб об’єднувати їх та розробляти нові ідеї», — сказав пан Кияк. Водночас, він наголосив на важливості поширення зарубіжного досвіду у просуванні національної культури та інтересів. «Цей досвід потрібно вивчати і поширювати. Тому що майбутнє зараз за горизонтальними мережевими структурами, а не вертикальними і зашкарублими організаціями», — резюмував Максим Кияк.

Тетяна ЛІТВІНЧУК, Наталія ПУШКАРУК, Літня школа журналістики «Дня»
Газета: