Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Iзмаїл, «Дунайська Січ» та історичні смисли

25 вересня, 2015 - 12:20
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Попри війну на сході України, не варто забувати про інші території порубіжжя, де українські громади потребують особливої уваги. Адже зміцнення наших кордонів має відбуватися і за допомогою мистецьких та смислових інтелектуальних дій.

Останнім часом громадські активісти Благодійного фонду сприяння ініціативам газети «День», ГО «Міжнародна ініціатива з підтримки України», Волонтерського благодійного фонду Святої Покрови, об’єднавши свої зусилля, здійснили кілька спільних культурно-мистецьких рейдів на підконтрольні Україні території Луганської та Донецької областей, де провели зустрічі-концерти відомих українських виконавців із місцевими жителями, а також поширили інтелектуальну продукцію «Дня». Про це газета писала в попередніх номерах.

Нині увага мистецьких волонтерів прикута до півдня України — Бесарабії. Там, в історичному місті Ізмаїл Одеської області вже другий рік поспіль за ініціативи вище зазначених громадських організацій відбувається Фестиваль української рок-музики.

Основним дійством цьогорічного святкування Дня міста Ізмаїл (26—27 вересня) буде Фестиваль «Дунайська Січ» за участю українських рок-виконавців, фолк-рок-гуртів та місцевих одеських гуртів. Серед них — гурти «Гайдамаки», «Тінь Сонця», «Очеретяний Кіт», рок-бард Сергій Файфура, одеський фолк-рок-гурт «Друже музико», а також місцеві групи — «Знайдені речі», JazZProM та Geronimo. Мета фестивалю — популяризація та поширення української музичної культури, підтримка патріотичного духу, передовсім серед молоді. Фестиваль позиціонується як основний рок-фестиваль півдня України.

«Дунайська січ» включає в себе не лише музичну частину, а й поширення українських смислів, зокрема завдяки просвітницько-історичним проектам всеукраїнської газети «День». Так, у рамках свята відбудеться презентація книжкових проектів «Дня», вручення книжкових наборів усім школам та бібліотекам міста, зокрема й нову серію книг, презентованих на цьогорічному Форумі видавців у Львові. Окремо буде організовано виставку-продаж історичної літератури «Дня». Виручені кошти спрямуємо на допомогу Одеському військовому госпіталю.

Напередодні дійства зусиллями членів Фонду сприяння ініціативам газети «День» здійснено благодійні передплати на розумне видання усім школам Ізмаїла та Ізмаїльського району, а також випущено збірник пісень із нотами про найвідомішу річку Південно-Західного регіону під назвою «Ой у гаю при Дунаю».

На центральній площі міста під час святкових урочистостей планується розгорнути фотовиставку кращих робіт з Міжнародної фотовиставки «Дня». Для цього придбали спеціальне мобільне виставкове обладнання.

Смисловий український супровід святкувань в Ізмаїлі активно підтримано місцевою владою та громадськістю.

Микола ГРИЦЕНКО, президент Благодійного фонду сприяння ініціативам газети «День»
Газета: 
Рубрика: