Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Не залишити наодинці з проблемою

У Чернівцях запрацював Центр психологічної реабілітації учасників АТО
30 вересня, 2015 - 11:03

В одному з корпусів Чернівецької обласної психіатричної лікарні запрацював Центр психологічної реабілітації учасників АТО. «Це — відділення кризових станів із ліжками психологічної реабілітації осіб, які перенесли бойову психологічну травму, розраховане на 15 ліжко-місць. Майже всі вони вже заповнені», — розповідає головний лікар Чернівецької обласної клінічної психіатричної лікарні Анжела Левицька.

За її словами, потреба у такому відділенні назріла давно. «Якщо професійні військові внутрішньо налаштовані на ведення бойових дій, знають, як поводитися у таких ситуаціях, то для цивільних мобілізованих це є колосальним стресом, оскільки вони не готові до війни ні морально, ні психологічно. Тому ще з початку проведення антитерористичної операції маємо справу з розладами адаптації у тих, хто повернувся із зони бойових дій, із психологічними розладами і посттравматичним стресовим розладом. Це достатньо складний симптомокомплекс, який супроводжує людину протягом життя, і вкрай важливо не залишити таку особу наодинці зі своєю проблемою, а надати їй професійну допомогу», — каже Левицька. 

Протягом неповних двох років у закладі вже одержали лікування майже 1000 учасників АТО. Завдяки ж новому відділенню, крім психологічної і психіатричної допомоги, вони тепер також зможуть пройти курс реабілітації.  

Створити реабілітаційний центр допомогли волонтери, зокрема Людмила Димко, Роман Хабзей, Віталій Дронь, Наталія Савка та багато інших. Завдяки їм кількість благодійників збільшувалася, лікарню відвідали представники Міжнародної асоціації підтримки України, а через кілька місяців вони передали для майбутнього центру меблі та реанімаційне обладнання — приліжкові кардіомонітори та оксигінатори. Інші волонтери подбали про інвалідні крісла, вело— та інші тренажери для фізичної реабілітації тощо. Силами учасників волонтерського об’єднання «Буковина — українському війську» було проведено внутрішній ремонт приміщення (кошти на нього збирали під час благодійних акцій), а ще один меценат завершує його зовні. Тож якщо знадвору корпус реабілітаційного центру ще у риштуванні, то всередині його вже доведено до ладу. Тут є три палати зі спеціальними ліжками вартістю 12 тисяч кожне. Біля ліжок — багатофункціональні складні тумбочки французького виробництва, килимки на підлозі та гарні фіранки на вікнах. Є душова, тренажери, вбиральні та простора вітальня з м’якими меблями, столиками і мікрохвильовкою. Матимуть хлопці й свій духовний оберіг: старовинну ікону XIX століття безоплатно передав центру представник волонтерського руху «Буковина — українському війську» Віталій Дронь, який за професією реставратор. За його ж словами, волонтери цієї організації зараз займаються упорядкуванням паркової зони центру: садять дерева, розбивають клумби, роблять доріжки та майструють альтанки.

Анна ГАРГАЛЯ, Чернівці
Газета: 
Рубрика: