Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Терористи вже готові перенести вибори...

Експерт: «Зараз сприятливий момент для Росії, щоб законсервувати конфлікт на Донбасі»
7 жовтня, 2015 - 12:58
ФОТО REUTERS

У вівторок ватажки «ЛНР» і «ДНР» заявили про свою згоду щодо перенесення місцевих виборів з 1 листопада і 18 жовтня на наступний рік. Дана інформація була оприлюднена на сайтах терористичних бандформувань від імені Владислава Дейнего і Дениса Пушиліна, які представляють згадані «ЛНР» і «ДНР».

Попередні дати були названі ними в супереч Мінським домовленостям і стали предметом шантажу, адже унеможливлювали діалог заради примирення. Перенесення виборів на окупованих територіях було однією з тем зустрічі лідерів України, Франції, Німеччини і Росії в Парижі минулого тижня.

Російське інформаційне агентство «Інтерфакс» в свою чергу повідомило про те, що бойовики планують призначити ці вибори на лютий 2016 року. Але при цьому бандити заявляють, що таке перенесення дат можливе лише за умов виконання Києвом «всього комплексу заходів», які передбачені Мінськими угодами від лютого цього року.

Враховуючи той факт, що так звані представники «окремих регіонів Донецької і Луганської областей» цілком підпорядковані Кремлю, можна зробити висновок, що шантаж з боку Москви буде тривати. Завдяки нещодавньому втручанню в сирійський конфлікт Кремль зміцнив свої позиції на міжнародній арені, принаймні в короткостроковому періоді. Тепер він використовуватиме відповідні дивіденди для подальшої консервації конфлікту на сході України разом із використанням максимального впливу на Київ.

КОМЕНТАР

Валентин БАДРАК, директор Центру дослідження армії, конверсії та роззброєння:

— Кремль ще остаточно не визначився зі своєю поточною стратегією відносно України. З одного боку, він досяг певних цілей на західному дипломатичному фронті, коли Путіну дали виступити на генеральній Асамблеї ООН і Обама погодився з ним зустрітися. Більше того, у зв’язку з воєнною кампанією у Сирії ми спостерігаємо фактичне відновлення їх військової співпраці, а також в сфері проблем з мігрантами. Це ж допомагає Кремлю зафіксувати свої «успіхи» — анексію Криму і окупацію частини Донбасу. Паралельно з цим Росія створює свої бази в Білорусії — на кордоні з Україною. Зараз сприятливий момент для Росії, щоб законсервувати конфлікт на Донбасі, на що спрямовані рухи підконтрольних їй терористів.

На українському фронті ми бачимо, що Путіну не вдається досягти всього в бажаному форматі. Поведінка проросійських терористів на Донбасі демонструє те, що Путін ще не має визначених цілей в регіоні. Саме тому підконтрольні йому бойовики роблять незрозумілі, неконкретні й іноді протилежні дії та заяви. Вони залишають за собою певний люфт, не знищуючи мости. Така непослідовність створює враження непередбачуваності і небезпеки.

Зараз існує жорстка позиція України щодо виборів на Донбасі, але існує небезпека і того, що керівництво України зробить ставку виключно на дипломатичний фронт. Ми маємо пам’ятати, що Путін продемонстрував свої агресивні наміри і не вважає Україну за державу. Він зробить все, щоб нашу країну виставити у світі як свій сателіт. Тож слід зробити відповідні висновки і продовжувати розбудовувати власну армію з відповідними акцентами на те, що Росія може використати проти нас засоби безконтактної війни. Сирія є свідченням цього.

Валентин ТОРБА, «День»
Газета: 
Рубрика: